Apie vitamino C naudą prirašyta daugybė straipsnių. Niekam ne paslaptis, kad tai yra vienas svarbiausių maisto produktuose esančių vitaminų. Jis padeda stiprinti imunitetą, turi antioksidacinių savybių, yra atsakingas už odos baltymo kolageno – vadinamo jaunystės eliksyru – gamybą. Pateikiami atsakymai, kaip jo gauti, jeigu mūsų organizmas šio vitamino pats negamina, o maiste jo yra nepakankamai.
Vitamino C reikšmė organizmui
Natūralioji medicina šį vitaminą laiko priemone nuo visų ligų. Akivaizdu, kad vitaminas C mūsų organizmui yra itin naudingas. Jis palaiko gerą imuninės sistemos veiklą, skatina kolageno genezės procesus, užtikrina kapiliarų, odos, dantenų, dantų, kaulų ir kremzlių sveiką augimą bei funkcionavimą, palaiko energinį metabolizmą, padeda normaliai veikti nervų sistemai, stimuliuoja psichologines funkcijas, gerina savijautą, mažina nuovargį.
Vitaminas C yra vienas puikiausių antioksidantų – saugo ląstelių membranas, lipidus, baltymus ir nukleino rūgštis nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio, padeda juos pašalinti iš organizmo. Laisvųjų radikalų perteklius arba imuninės sistemos nusilpimas sukelia vadinamą oksidacinį stresą, su kuriuo siejama daug sveikatos sutrikimų.
Būtų idealu organizmui reikalingą vitamino C kiekį gauti su maistui, bet šiais laikais tai sunkiai įmanoma. Mūsų maistas daug skurdesnis naudingais ingredientais, vitaminais ar flavonoidais nei kadaise. Vienintelė išeitis jo gauti – vartoti kokybiškus maisto papildus.
Organinės kilmės vitaminas C net 3–5 kartus aktyvesnis nei sintetinis
Didžioji dalis vitamino C papildų yra tiesiog susintetinta askorbo rūgštis, kurią mūsų organizmas prastai pasisavina. Susintetinto preparato perdozavimas gali sukelti nepageidaujamą poveikį (kaip ir nuolatinis jo vartojimas).
Organinės kilmės vitaminas C yra puikiai absorbuojamas, panašiai, kaip gaunamas iš maisto produktų. Lyginant su sintetintais preparatais, jis yra nuo 3 iki 5 kartų aktyvesnis.
Ar žinote, kokiuose vaisiuose yra daugiausia vitamino C? Tikriausiai pagalvojote apie citrinas, juoduosius serbentus ar obuolius? Tačiau ne – didžiausias kiekis šio vitamino yra erškėčių vaisiuose (10 kartų daugiau nei juoduosiuose serbentuose, 30 kartų daugiau nei citrinose ir 100 kartų daugiau nei obuoliuose).
Erškėčių uogose gausu karotinoidų, flavonoidų, vitaminų B1, B2, B3, A, E ir K. Erškėtuogės yra mineralinių elementų, makroelementų (fosforo, kalio, kalcio, magnio) ir mikroelementų (geležies, vario, mangano ir cinko) šaltinis
Vitamino C su kolagenu privalumai odai
Baltymą kolageną, skirtingai nei vitaminą C, mūsų organizmas pasigamina natūraliai. Tačiau žmogui senstant, kolageno pasigamina vis mažiau (maždaug nuo 25 m. šis baltymas sintetinamas silpniau). Tada prireikia kolagenu praturtintų maisto papildų. Jų vartojimas skatina kolageno baltymų gamybą, tad padidinamas odos stangrumas, elastingumas, lygumas.
Prancūzų COSderma laboratorijose, pasitelkiant moderniausias technologijas atlikti žuvų kolageno poveikio tyrimai atskleidė itin įdomius faktus. 84 dienas (12 savaičių) vykusiame eksperimente dalyvavo 106 sveikos, nuo 40 iki 65 metų amžiaus, moterys. Rezultatai parodė, kad moterų, kurios vartojo maisto papildą su kolagenu, odos būklė pagerėjo jau po 28 dienų preparato vartojimo dienų.
Organinės kilmės maisto papildų pagrindą sudaro natūralios, gamtoje randamos medžiagos. Vitaminas C-olway su kolagenu gaminamas iš paprastųjų erškėčių vaisių – erškėtuogių, kuriose yra rekordinis natūralios kilmės vitamino C kiekis (vitamino C koncentracija siekia net 70%). Viename paketėlyje yra net 1200 mg vitamino C ir 1000 mg kolageno.
Maisto papildas praturtintas kolageno hidrolizatu, gaunamu iš menkių, auginamų atskiruose Šiaurės jūros telkiniuose. Jame yra daug vertingų aminorūgščių, tokių kaip prolinas ir hidroksiprolinas, reguliuojančių vandens balansą ląstelėse. Tai 100% natūralus produktas be sintetinės askorbo rūgšties ir užpildų.
Kaip vartoti Vitaminą C-olway su kolagenu?
Rekomenduojame vartoti vieną miltelių paketėlį per dieną. Gerti praėjus pakankamai laiko nuo vaisių, daržovių bei kitų produktų, turinčių vitamino C, vartojimo. Rekomenduojamą dozę padalinti į 2–3 porcijas ir gerti jas ryte bei vakare. Šį maisto papildą galima vartoti įvairiai, pvz. gerti ištirpinus stiklinėje vandens, supylus į skystą maistą (pvz. jogurtą) arba tiesiogiai iš paketėlio, užsigeriant vandeniu. Kad gautume vientisą gėrimo masę, galima jį suplakti kokteilių plakikliu arba trintuvu.