kepiniai, Velykų kepiniai kitaip: žymių tinklaraštininkių originalūs receptai, Kaunieciams.lt

Velykų kepiniai kitaip: žymių tinklaraštininkių originalūs receptai

0

Artėjančios Velykos kiekvienam mūsų asocijuojasi ne tik su margaspalviais margučiais, bet ir su šventiniu stalu, lūžtančiu nuo tradicinių lietuviškų kepinių. Mielinės bobos, keksiukai, pyragai su varške, cinamoninės bandelės – skamba pažįstamai? Puiku, tačiau jeigu netikėtai pritrūko fantazijos, „Malsena“ kartu su keturių maisto tinklaraščių – „KitchenJulie“, „Feed my sister”, „But first food”, „Pusryčiams” – autorėmis siūlo į tradicinius Velykinio stalo kepinius pažiūrėti kitaip ir kartu pakviesti pavasarį ant stalo.

Šv. Velykos – didžioji gamtos pabudimo ir pavasarinių linksmybių šventė. Daugelis namų šeimininkių sutiks, kad pagrindinis šventinio stalo simbolis – margutis, gyvybės pradžios simbolis, tačiau nemažiau svarbūs ir tradiciniai mieliniai kepiniai. Vis tik, jei šįkart norėtumėte paįvairinti tradicinį Velykų stalą, žymios šalies tinklaraštininkės ir „Malsena“ dalinasi neįprastais miltinių kepinių receptais, kurie padės nustebinti artimuosius.

Citrininis keksas be pieno produktų pagal „KitchenJulie“

„Kepdama pyragus ar kitokius kepinius, stengiuosi receptą paversti sveikesniu, tad mano siūlomas klasikinis citrinos ir aguonų pyragas – be pieno produktų, tad puikiai tiks ir tiems, kas netoleruoja laktozės. Pyrago pagrindui pasirinkau šviesius „Spelta“ miltus, kurie yra naudingesni, nei įprasti kvietiniai miltai. Šį pyragą paprasta iškepti, o dėl dekoratyvaus glajaus bei karamelizuotų migdolų, jis puikiai atrodys ant šventinio stalo“, – sako Julija Steponavičiūtė.

Citrininiam keksui reikės: 5 kiaušinių, 100 g nerafinuoto rudojo cukranendrių cukraus, 75 g kokosų palmių cukraus, 160 ml citrinos sulčių, 240 g šviesių speltų kviečių miltų, 1 a.š. kepimo miltelių,1 a.š. vanilės ekstrakto, 120 ml ištirpdyto kokosų aliejaus, 70 g maltų migdolų, 50 g aguonų sėklų, žiupsnio druskos. Glaistui reikės: 120ml citrinos sulčių, nerafinuoto rudojo ir/arba balto cukraus pudros. Papuošimui: kelių didelių saujų migdolų, pora valgomų šaukštų klevų sirupo, dosnaus žiupsnio jūros druskos.

Paruošimas: kiaušinius išplakame su cukrumi. Atskirai sumaišome miltus, maltus migdolus, druską bei kepimo miltelius. Į kiaušinių masę supilame kokosų aliejų, vanilę, aguonas bei citrinų sultis, išmaišome. Pilame į miltų masę. Tešlą verčiame į aliejumi išteptą apvalią kepimo formą (20-22cm skersmens). Pašauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 50 minučių.

Iškepusį ir atvėsusį pyragą apliejame 80 ml citrinų sulčių. Su likusiomis sultimis paruošiame glaistą, įdėdami nerafinuotą rudojo/baltojo cukraus pudrą. Dedame tiek, kol glaistas tampa tirštas. Apipilame keksą ir paliekame apdžiūti.

Migdolus nuplauname ir pakepiname sausoje keptuvėje. Apipilame klevų sirupu, užberiame jūros druskos, maišydami pakaitiname dar porą minučių, kol sirupas sukietės. Migdolus perkeliame ant lėkštutės, leidžiame atvėsti, pyragą puošiame kol glaistas neišdžiūvęs.V

Varškės keksas su juodaisiais serbentais be pridėtinio cukraus pagal „Feed my sister”

„Šventei visada norisi deserto, tad sukūrėme lengvai pagaminamą, tobulo skonio ir ryškiais pagrindiniais ingredientais – varške ir juodaisiais serbentais. Naudojome natūraliai saldų klevų sirupą, taip priduodant keksui savitą tekstūrą. O labiausiai mus džiugina kekso viršuje esantis gaivus jogurto, varškės ir vanilės kremas su visa karūna karamelizuotų migdolų“, – komentuoja tinklaraščio „Feed my sister“ autorės Rūta ir Asta.

Varškės keksui reikės: 280 g varškės, 120 g šaldytų juodųjų serbentų, 120 g migdolų, 200 g „Karališkų” kvietinių miltų, 2 nubrauktų a. š. kepimo miltelių, 4 kiaušinių, 200 g kambario temperatūros sviesto, 260 g klevų sirupo. Kremui reikės: 80g  varškės, 80 g graikiško jogurto, 60 g klevų sirupo, ½ vanilės ankšties sėklų. Papuošimui reikės: 60 g migdolų lazdelių, 50 g medaus.

Paruošimas: įkaitiname orkaitę iki 170 laipsnių, kepimo funkcija – viršus ir apačia, be ventiliatoriaus. Kepimo skardą ištepame minkštu sviestu. Migdolus sumalame iki labai smulkių trupinių. Varškę pertriname per sietelį.

Atskiriame kiaušinių baltymus ir trynius. Trynius, sviestą ir klevų sirupą dedame į didesnį dubenį. Išplakame baltymus. Išmaišome trynius su sviestu ir klevų sirupu, įmaišome pertrintą varškę. Į trynių masę įsijojame miltus su kepimo milteliais, įberiame maltus migdolus, išmaišome. Į masę įmaišome išplaktus baltymus, o pabaigoje beriame šaldytus juoduosius serbentus. Masę šaukštu sukrečiame į paruoštą skardą, išsilyginame šaukštu/mentele. Dedame į įkaitintą orkaitę, kepame 2 valandas.

Iškepus leidžiame pravėsti. Tuo metu į keptuvę beriame migdolų lazdeles, apskrudiname. Dedame medų, nukeliame nuo ugnies, gerai išmaišome. Karamelizuotus riešutus verčiame ant kepimo popieriaus lakšto, išskleidžiame vienu sluoksniu. Leidžiame atvėsti.

Nedideliame dubenyje sumaišome kremo ingredientus, su smulkintuvu triname iki vientisos masės. Gautą masę šaukštu pilame ant kekso viršaus, leidžiame nubėgti ir į šonus. Apibarstome karamelizuotomis migdolų lazdelėmis. Keksą kepame iš vakaro, o dekoruojame valgymo dieną.

Keksiukai su rikota ir bazilikų kremu pagal „But first food“ autorę

„Šiemet norėjau netradiciškai pažvelgti į Velykų stalą, todėl vietoj pyrago naudojau keksų formeles, o varškę pakeičiau rikota. Būtent dėl to, keksiukai tampa traškūs išorėje, bet drėgni ir minkšti viduje. O netikėtas bazilikų ir maskarponės derinys puikiai dera su citrininiais keksais ir jų neapsunkina“, – sako Domantė Slapšinskaitė.

Keksiukams reikės: 180g „Malsenos“ aukščiausios rūšies kvietinių miltų, 150 g nerafinuoto rudojo cukraus, 2 a.š. kepimo miltelių, žiupsnelio druskos, 250 g rikotos sūrio, 1 kiaušinio, 70 ml kokosų pieno, 70 ml skysto kokosų aliejaus, smulkiai tarkuotos citrinos žievelės, 150 ml citrinų sulčių, 250 g maskarponės sūrio, 250 ml grietinėlės (35% riebumo), 50 g bazilikų, saujos braškių (papuošimui).

Paruošimas: viename dubenyje maišome sausus ingredientus, kitame – šlapius. Sausus pilame į šlapių dubenį. Keksiukų formą išklojame popierinėmis formelėmis arba patepame kokosų aliejumi. Pilame tešlą. Kepame 175 laipsnių orkaitėje 35 minutes.

Gaminame kremą: išplakame grietinėlę su maskarponės sūriu. 15 g šviežio baziliko smulkiai sukapojame, atidedame, likusį šiek tiek pasmulkiname, dedame į grūstuvę. Sutrintą baziliką dedame į marlę, išspaudžiame skystį. Į maskarponės ir grietinėlės kremą įmaišome išspaustą baziliko skystį ir smulkiai kapotą baziliką.

Keksiukus imame iš orkaitės, leidžiame gerai atvėsti. Sutepame bazilikų kremą, užtarkuojame citrinos žievelės, papuošiame mažais bazilikų lapeliais ir šviežiomis braškėmis.

Velykiniai mini kyšai pagal tinklaraščio „Pusryčiams“ autorę

„Nesunkiai pagaminami ir nereikalaujantys daug ypatingų ingredientų – mini kyšai yra idealus pasirinkimas Velykiniam stalui. Pasirinkus norimus priedus jie tinka tiek visavalgiams, tiek vegetarams. Na, o svarbiausia, kyšų pagrindinis ingredientas yra kiaušiniai – visos šventės simbolis”, – receptą komentuoja  tinklaraščio „Pusryčiams” autorė Gabrielė Žutautaitė.

Mini kyšams reikės: 250 g „Malsenos“ kvietinių miltų „Ekstra“, 130 g sviesto, 60 ml vandens, druskos, 100 ml grietinėlės, 2 kiaušinių. Priedai lašišos ir smidrų kyšams: gabalėlio sviesto (kepimui), smidrų, rūkytos lašišos, papuošimui – saulėgrąžų daigų. Priedai žalumynų ir fetos kyšams: gabalėlio sviesto (kepimui), skiltelės česnako, saujos špinatų, kelių lapinio kopūsto lapų, kelių šaukštų fetos, papuošimui – sultenės. Priedai burokėlių ir ožkos sūrio kyšams: kelių virtų burokėlių, gabalėlio ožkos sūrio, citrinos sulčių, papuošimui – graikinių riešutų.

Paruošimas: į dubenį suberiame miltus, žiupsnį druskos. Sviestą supjaustome mažais gabalėliais. Gabalėlius triname pirštais į miltus kol masė taps panaši į džiūvėsėlių. Įpilame truputį vandens. Išminkytą tešlą vyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą atvėsti.

Žalumynų kyšams keptuvėje pakepiname špinatus ir lapinius kopūstus, kol šie susitrauks. Smidrams nupjauname kiečiausią jų dalį, susmulkiname į mažesnius gabalėlius ir pakepiname iš abiejų pusių keptuvėje su šiek tiek druskos. Supjaustome burokėlius, pašlakstome citrinos sulčių, užberiame druskos.

Praėjus pusvalandžiui šaldytuve, iškočiojame visą tešlą iki kelių milimetrų storio. Puodelio pagalba spaudžiame formą – nedidelius tešlos blynelius. Įkaitiname orkaitę iki 180-190 laipsnių. Paruoštus blynus įklojame į keksiukų kepimo skardą. Dugną subadome, kepame 10 minučių. Per tą laiką išplakame kiaušinius ir grietinėlę.

Po 10 min kepimo, į formeles dedame priedus: fetą ir kepintus žalumynus, burokėlius ir trupintą ožkos sūrį, lašišą ir pakepintus pjaustytus smidrus. Formeles su priedais užpilame kiaušinio ir grietinėlės plakiniu, kraštus aptepame plaktu kiaušiniu. Paruoštus kyšus dedame į orkaitę dar 15 minučių.