Maisto kelionės
Troškinti jautienos šonkauliai vyno padaže

Jei dar nematėte mano Instagram įrašo, tai dar kartą dalinuosi šiuo nuostabiu receptu. Galiu pasakyti, kad šis patiekalo paruošimas iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti sudėtingas, tačiau taip tikrai nėra. Žingsnelių gal ir daugiau, nei įprastai, bet norint juos įvykdyti nieko sudėtingo kaip ir nėra – nuolatos stovėti prie puodų tikrai nereikia.
Patiekalas tikrai patiko, skonis šiek tiek priminė burgundišką vyne troškintą jautieną, bet lyginant su pastarąja, šonkauliai, sakyčiau, ima viršų. Na kitą kartą gal tik pavirčiau juos šiek tiek ilgiau, kad gautųsi dar minkštesni – manau 4 valandos būtų pats tas. Štai receptas:

Vyne troškinti jautienos šonkauliai
Pamaitins: 6
Ingredientai
- 3 morkos
- 4 salierai
- 2 svogūnai
- 4 šaukštai pomidorų pastos
- 1,5 kg jautienos šonkaulių
- 5 česnako skiltelės
- 1 šaukštas sojos padažo
- 750 ml raudono sauso vyno
- 1 litras jautienos sultinio
- šiek tiek šviežios petražolės
- šiek tiek rozmarino ir čiobrelio
Garnyro ingredientai
- 50 g rūkytos šoninės
- 50 g pievagrybių
- 1 morka
- 250 ml pieno
- 250 g polentos
- 2 šaukštai sviesto
Gamybos eiga
- Šonkaulius supjaustome atskirais kaulais, nupjauname riebalo perteklių nuo viršaus, pagardiname druska ir pipirais.
- Apkepame puode iš visų 6 pusių. Kepame dalimis, kad mėsa apskrustų. Apkepus padedame į šalį.
- Į tą patį puodą suberiame pusžiedžiais pjaustytus svogūnus ir pomidorų pastą. Kepame 3 minutes. Tada suberiame stabmiai pjaustytas morkas, salierą, nuluptas česnako skilteles, sojos padažą ir vyną. Verdame 10 min, kad pusę vyno nugaruotų.
- Supilame sultinį, dedame žoleles ir ant viršaus išdėliojame šonkaulius, kad šiek tiek būtų išnirę.
- Uždengiame puodą ir troškiname 135 laipsnių orkaitėje 3,5-4 valandas.
- Išvirusius šonkaulius ištraukiame iš padažo ir palaikome šaldytuve, kad sustingtų.
- Padažą nukošiame ir ir taip pat palaikome šaldytuve, kad iškiltų ir sustingtų riebalas – bus patogiau jį nuimti.
- Sekančią dieną padažą supilti į puodą ir virti ant vidutinės kaitros, kol nugaruos ir sutirštės (užtruks apie 1 val.).
- Į sutirštėjusį padažą sudėti šonkaulius, pagardinti druska, pipirais, uždengti dangčiu ir pašildyti kokias 10 min.
- Patiekti su keptuvėje ant šoninės pakepintomis smulkintomis morkomis ir grybais bei polenta (ją pasigaminsite taip: puode užvirti 1l vandens ir 250ml pieno. Suberti polentą, virti 2 min. Tada įmaišyti sviestą, pagardinti druska ir pipirais).
Sekite mane Instagram’e: https://www.instagram.com/maisto.keliones/
Maisto kelionės
Azijietiškos salotos su pomelo greipfrutu

Paskutiniu metu šios salotos tapo mano kassavaitiniu patiekalu. Pagaminti labai nesudėtinga, o skonis super geras. Gal ir sunku suvokti kaip žuvies padažas, kalendra ar čili pipirai gali derėti su greipfrutu, tačiau patikėkite – dar ir kaip dera!

Azijietiškos salotos su pomelo greipfrutu
Egzotiškos ir labai skanios salotos su greipfrutu.
Pamaitins: 2
Ingredientai
- 1 pomelo greipfrutas
- šviežia mėta
- šviežia kalendra
- šviežias bazilikas
- 1 raudonas svogūnas
- 2 šaukštai rudo cukraus
- 3 šaukštai žuvies padažo
- 1,5 laimo sultys
- 1 nedidelis čili
- 4 šaukštai kokoso drožlių
Gamybos eiga
- Pasigaminame padažą. Inde sumaišome cukrų su laimo sultimis, žuvies padažu ir smulkintu čiliuku.
- Sausoje keptuvėje pakepame kokoso drožles, kol paruduoja.
- Pomelo greipfrutą nulupame, išlukštename segmentus iš odos ir suplėšome nedideliais gabalėliais.
- Inde sumaišome smulkintas žoleles, juostelėmis pjaustytas daržoves, greipfruto gabalėlius su padažu ir skrudintomis kokoso drožlėmis, viską gerai išmaišome.
Patarimai
Priklausomai nuo jūsų šaldytuvo turinio šias salotas galima papildyti ir kitomis daržovėmis: morka, agurku, paprika, svogūnų laiškais, žirnių ankštimis bei virtomis ar keptomis krevetėmis.
Kviečiu pasekti mane Instagram’e: https://www.instagram.com/maisto.keliones/?hl=en
Turinio autoriaus tinklalapis – https://maistokeliones.lt/azijietiskos-salotos-su-greipfrutu/
Maisto kelionės
Kengūrienos tataki su ponzu padažu

Praeitą savaitę gaminau strutieną, šią savaitę kengūrieną, įdomu ką atneš sekanti savaitė. Šią mėsą vėl radau naujame, šventiniame LIDL asortimente.
O šiaip jei reiktų rinktis, kuri mėsa iš šių dviejų skanesnė, tai negalėčiau pasakyti. Abi labai skirtingos, bet tuo pačiu ir labai įdomios. Kengūriena galbūt šiek tiek liesesnė, ir ją gali būti sunkiau paruošti, norint, kad nesigautų guminė. Būtent dėl to gamindamas šį tataki mėsą kepiau vos po 30 sekundžių iš abiejų pusių. Šį tatakį suporavau su ponzu padažiuku ir marinuotų svogūnų pagardu – gavosi tikrai skanus patiekalas. Receptas jūsų dėmesiui.


Kengūrienos tataki su ponzu padažu
Kepimo trukmė
1 min
Egzotiškai skambantis, bet labai nesudėtingai pagaminamas patiekalas.
Pamaitins: 2
Ingredientai
- 300 g kengūrienos kepsnių (pirkau LIDL)
- 300 ml obuolių sulčių
- 2 skiltelės česnako
- 1 svogūnas
- gabalėlis imbiero
- 25 ml sojos padažo
- 50 ml ryžių acto
- 1/2 citrinos sulčių
- šiek tiek ridikėlių ir laiškinių česnakų patiekimui
Gamybos eiga
- Obuolių sultis sumaišome su stambiai pjaustytu imbieru ir 1 česnako skiltele. Gautame marinate marinuojame kengūrieną 20-30 min.
- Atskirame inde sumaišome sojos padažą, ryžių actą, citrinos sultis.
- Pusę gauto padažo sumaišome su smulkintu svogūnu ir susmulkinta česnako skiltele. Paliekame marinuotis bent 15 min.
- Kengūrieną nusausiname, pagardiname druska ir pipirais.
- Keptuvę įkaitiname iki maksimalios kaitros, pilame šlakelį kepimo aliejaus ir apkepame kengūrieną iš abiejų pusių po 30 sekundžių.
- Apkeptą mėsą suvyniojame į foliją ir palaikome 10 min. Tada išvyniojame ir supjaustome 3-4 mm storio griežinėliais.
- Mėsos griežinėlius patiekiame lėkštėje, apšlakstome padažu, ant viršaus uždedame marinuotų svogūnų, smulkintų laiškinių česnakų ir ridikėlių griežinėlių
Sekite mane Instagram’e: https://www.instagram.com/maisto.keliones/
#reklama #lidlpartnerystė
Maisto kelionės
Strutienos kepsnys su raudono vyno padažu

Strutieną valgiau pirmą kartą. Taip, vėl ačiū savo mėgstamam LIDL’ui, kad įsitraukė į savo asortimentą tokią įdomybę iš Pietų Afrikos. Mėsos išvaizda šiek tiek priminė jautieną. Be to, kaip ir pastarąją, ją pakanka pakepti vos po kelias minutes iš abiejų pusių.
Jei atvirai, tai man šį strutiena savo skoniu labai priminė (ir gal net aplenkė) kokybišką brandintą jautienos filė. Skonis tikrai labai panašus, bet mėsos tekstūra kažkas naujo ir dar neragauto. Valgydamas jaučiau tvirtą, sultingą ir tuo pačiu metu labai lengvai besikramtančią mėsą – nebuvo jokio ‘gumiškumo’. Be to – kaina tikrai nesikandžioja. Apibendrinant galiu pasakyti, kad tikrai labai vertas dėmesio produktas ir tikrai rekomenduoju išbandyti. Išbandyti galite jei ir nesate egzotikos, o tiesiog jautienos mėgėjai, nes mėsos skonis, sakyčiau, tikrai subalansuotas lietuviškam skoniui. Beje, valgiau su garintomis daržovėmis ir vyno padažu, kuris nerealiai tiko prie strutienos.


Strutienos kepsnys su raudono vyno padažu
Kepimo trukmė
6 mins
Strutieną valgiau pirmą kartą ir jos skonis tikrai sužavėjo.
Pamaitins: 2
Ingredientai
- 2 strutienos kepsnių
- šiek tiek druskos ir pipirų
- 1 šalotas ar svogūnas
- 1 skiltelė česnako
- 1,5 šaukšto balzamiko acto
- 150 ml raudono sauso vyno
- 300 ml jautienos sultinio
- 3 šaukštai sviesto
- šiek tiek virtų ar garintų daržovių garnyrui (pvz. bulvė, morka, kalafjoras, brokolis, šparagai, kriaušės)
Gamybos eiga
- Keptuvėje ištirpiname 1 šaukštą sviesto, ant jo pakepame smulkintą šalotą/svogūną ir česnaką, kol paruduoja.
- Supilame balzamiko actą ir vyną. Paverdame 5 min, tada supilame sultinį ir verdame 10 min, kol nugaruoja ir padažas sutirštėja.
- Nukeliame keptuvę nuo kaitros ir įmaišome 2 šaukštus šalto sviesto, pagardiname druska ir pipirais.
- Strutieną laikome kambario temperatūroje bent 30 min. Nusausiname popieriniu rankšluosčiu ir kepame labai karštoje keptuvėje po 3 min iš abiejų pusių.
- Išimame iš keptuvės, pabarstome druska, pipirais ir leidžiame pailsėti 10 min uždengus aliuminio folija.
- Patiekiame su mėgstamomis virtomis ar garintomis daržovėmis ir vyno padažu.
Sekite mane Instagram’e: https://www.instagram.com/maisto.keliones/
#reklama #lidlpartnerystė
Maisto kelionės
Naminiai kibinai su baravykais

Prieš kurį laiką vienoje kepyklėlėje valgiau kibiną su grybais, kuris nesukėlė jokių teigiamų emocijų. Atbulais dantimis kramsnodamas tą kepinį pagalvojau, kad nu ar gali būti taip sunku iškepti tikrai skanų kibiną, kuris pasižymėtų trapia, sviestine tešla bei tinkamai paruoštu skaniu įdaru?
Tad įdomumo vedamas nusprendžiau pasikepti kibinų. Kadangi grybų šiais metais neprigrybavau (taip, žinau, labai keista), bet LIDL pagelbėjo, nes šios savaitės Deluxe asortimente radau šaldytų ir džiovintų baravykų. Šiaip šiuos pyragėlius gaminti sunku nebuvo, tešla gavosi superinė, įdaras irgi labai geras. Tik su išvaizda buvo pakankamai sunku. Labai didelė dalis kibinukų gavosi šleivai kreivai, tai kaip ir galiu patvirtinti, kad gerą ir gražų kibiną pagaminti tikrai yra ką veikti. Na o jei pasitikite savo jėgomis, kviečiu pagaminti gražų naminį kibiną ir parodyti jį man. Drąsiai galite naudotis mano receptu!


Naminiai kibinai su baravykais
Pasiruošimas
40 mins
Kepimo trukmė
30 mins
Ar žinojote, kad tikras kibinas privalo būti su ėriena arba jautiena? Na šis mano aprašytas variantas gal ir nėra pats tikriausias, bet patikėkite – labai skanus!
Pamaitins: 10
Ingredientai
- 240 g miltų
- 1 šaukstelis druskos
- 170 g sviesto
- žiupsnelis cukraus
- 100 ml kefyro;
- 1 kiaušinis
- 600 g šaldytų baravykų
- 10 g džiovintų baravykų
- 2 svogūnai
- 2 skiltelės česnako
- šiek tiek šviežio ar džiovinto čiobrelio
- 1 šaukštas sojos padažo
- šiek tiek druskos ir pipirų
- papildomai 1 kiaušinis ir šlakelis pieno patepimui
Gamybos eiga
-
Pirmiausia pasigaminame sviestinę tešlą. Druską, cukrų, miltus ir mažais gabalėliais pjaustytą šaltą sviestą sumaišome (arba pertriname blenderyje). Tada palengva supilame išplaktą kiaušinį, sumaišytą su kefyru. Viską išmaišome šakute, suformuojame diską ir įvynioję į maistinę plėvelę laikome šaldytuve bent 1 val.
-
Džiovintus baravykus užpilame verdančiu vandeniu ir palaikome bent 15 min.
-
Keptuvėje ant šiek tiek sviesto apkepame smulkintus svogūnus ir česnaką. Sudedame smulkintus grybus, pabarstome druska, pipirais, čiobreliu. Kepame bent 15 min, kol nugaruoja grybų vanduo ir šiek tiek apskrunda.
-
Į grybus supilame sojos padažą, sudedame išmirkusius ir susmulkintus džiovintus baravykus, pilame 2-3 šaukštus sultinio.
-
Ant miltuoto stalo iškočiojame sviestinę tešlą (2-4 mm storio). 10 cm skersmens formele ar dubenėlių išpjauname tešlos apskritimus. Turėtų gautis 18-20 vnt.
-
Ant kiekvieno apskritimo dedame po 1 šaukštą keptų grybų, perlenkiame tešlą ir užspaudžiame kraštus.
-
Sudedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos, aptepame kiaušinio plakiniu ir kepame 30 min 180 laipsnių orkaitėje.
#reklama #lidlpartnerystė
Turinio autoriaus tinklalapis – https://maistokeliones.lt/naminiai-kibinai-su-baravykais/
-
Miestasprieš 2 d.
Kaune į medį atsitrenkė keleivinis autobusas
-
Greitos naujienosprieš 1 sav.
Pareigūnus įžeidinėjusiam ir filmavusiam vyrui – piniginė bauda
-
Miestasprieš 6 d.
Kaunas imasi netradicinio ženklinimo: žiemos pramogų erdvėse – svarbūs įspėjimai
-
Miestasprieš 2 sav.
Pauzė baigėsi: Kaunas toliau tęs Santakos parko rekonstrukciją
-
Miestasprieš 5 d.
Kauno centre nebelieka ,,Maximos” parduotuvės
-
Greitos naujienosprieš 2 sav.
Toliau ieškomas Kauno rajone dingęs jaunas vyras
-
Miestasprieš 3 d.
Kaune startavo registracijos platforma skiepams nuo COVID-19: eilė asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams
-
Greitos naujienosprieš 6 d.
NVSC informuoja apie sausio 14 dienos COVID-19 protrūkius