Kas gali atsispirti gardžiam, ką tik iš orkaitės ištrauktam keksiukui? Malonus aromatas pasklinda po namus, o gomurį užlieja nuostabi aksominio keksiuko skonių simfonija. Tiesiog idealu! Tačiau iki to idealaus keksiukų patekimo ant desertų stalo yra ilgas kelias. Ir yra keletas niuansų, kurie užtikrina gerą kepinio skonį bei išvaizdžią tekstūrą. Dalinamės keliais praktiškais patarimais, ką daryti, kad keksiukai visada pavyktų.
Šlapius ir sausus ingredientus sumaišykite atskirai
Permaišyta keksiukų tešla nėra gerai, todėl šlapius ir sausus ingredientus reikia sumaišyti atskirai. Ypač gerai reikia išmaišyti sausus. Tuomet lėtai maišant supilkite sausą mišinį į dubenį su drėgnais ingredientais ir kelis kart pamaišykite, kad mišinys susijungtų. Maišant sausus su šlapiais ingredientais nereikia persistengti, nereikia plakti ar plakti mikseriu. Reikalingas grubus susijungimas, kad sausi ingredientai sudrėktų. Galutinis rezultatas turi būti standus, kiek miltuotas ir kietas. Atsispirkite pagundai išplakti tokį mišinį.
Naudokite popierines keksiukų formeles ilgesniam šviežumui išlaikyti
Kepant keksiukus galima dėti į paprastą metalinę formą ištepus ją riebalais, arba dėti į silikoninę formą. Arba metalinę formą iškloti popierinėmis formelėmis. Pastarasis variantas yra puikus, jei kepama didesnis kiekis keksiukų ir neplanuojama jų suvalgyti iš karto. Popierinėje formelėje įsitaisęs iškeptas keksiukas išsilaiko ilgiau šviežias, nesudžiūva.
Neperpildykite formos
Jei norite, jog keksiukai dailiai iškiltų ir susidarytų dailios apvalios „kepuraitės“, neperpildykite formos. Užpildykite ¾ keksiukų formos tūrio. Jei užpildysite iki viršaus, kildamas keksiukas išsilies ir bus panašesnis į grybą, nei į keksiuką.
Patogesniam keksiuko formos užpildymui, galite paimti ledų šaukštą. Tai patogus įrankis dėti paruoštą masę į formelę nesukuriant betvarkės virtuvėje. Tuo pačiu vienas įrankis leis paprasčiau išmatuoti tešlos masę, taip formuojant idealiai vienodus keksiukus.
Jei pagal receptą keksiuko tešla yra skystesnė, galite naudoti ir konditerinį švirkštą. Bet kokiu atveju, jūsų tikslas yra dirbti virtuvėje kuo švariau ir užpildyti formeles po lygiai.
Pagardinimas ant viršaus
Jei nenorite vargti su glajumi ant keksiuko, tuomet galite tiesiog ant viršaus pabarstyti smulkintų riešutų, spalvotų pabarstukų tortų dekoravimui, kokoso ar migdolų drožlių. Keksiukų masei kaistant ir kylant į viršų, viskas ką užbarstėte ant viršaus bus apgaubta kylančio keksiuko ir gražiai pasidengs visas viršus. Atrodys nuostabiai, pagyvins skonį ir nereikės papildomai ruošti glajaus.
Idealus laikas traukti ant stalo
Laikas, kuomet iškepti keksiukai yra traukiami iš formos yra labai svarbus. Kai keksiukai iškepa, ištraukite formą iš orkaitės ir palikite ant stalo 3 minutėms. Tai ypač svarbu keksiukams, kurie yra be popierinės formelės. Pabandžius traukti labai karštus, tikėtina jie praras formą, subyrės. Tačiau jei paliksite ilgiau nei 5 minutes, jie vėsdami kepimo formoje pasidarys drėgni ir sudribę.
Skamba kaip rimta idealių keksiukų formulė, bet specialistai teigia, jog tai veikia. Todėl ištraukus iš orkaitės, neanksčiau kaip po 3 minučių, bet ne ilgiau kaip po 5 minučių perkelkite keksiukus ant grotelių. Valgykite po kelių minučių, dar šiltus, bet jau nekarštus. Arba galite valgyti ir atvėsusius.
Nesuvalgėte? Užšaldykite!
Keksiukus lengvai galima užšaldyti, jei nesuvalgėte iš karto. Įdėkite į šaldymo indą, užšaldykite, o panorėjus atšildykite, įdėkite kelioms minutėms į orkaitę ir štai turite keksiuką prie kavos.
Tikimės šie keksiukų kepimo patarimai bus naudingi ir kitą padės sukurti šedevrą virtuvėje.