KultūraPasirodo, kad Lietuvoje yra kas užsiima vabzdžių kulinarija

Edvardas Vyšniauskas Edvardas Vyšniauskas2020 4 balandžio
« 1 reklama iš 5 »
« 1 reklama iš 11 »

Kiekvienas puikiai žinome ir daugelis mėgstame tokius lietuviškus patiekalus, kaip šaltibarščius arba cepelinus, bet ar žinojote, jog Lietuvoje yra kas užsiima ne kuo kitu, o vabzdžių kulinarija? 

Mokslininkas entomologas Dominykas Aleknavičius jau daug metų tiria įvairias vabzdžių rūšis ir yra vienas pirmųjų Lietuvoje, kuris augina bei valgymui pardavinėja vabalus. Pirmiausia jis vertėsi kirminų lervų auginimu bei kulinarija, tačiau ši sritis pasirodė labai nepatraukli klientams, tad entomologas persikvalifikavo prie vabzdžių. 

Pasirodo, kad kitaip nei daugelis kitų gyvūnų, vabzdžiai dideliais būriais negyvena, tad auginti juos nėra taip paprasta. Užauginti 100g maistui tinkamų svirplių, vandens užtenka vos vieno litro. Vabzdžio mėsa nenusileidžia nei jautienai, nei vištienai. Jiems reikia kur kas mažiau erdvės ar maisto, be to vabzdžiai pagamina maždaug 100 kartų mažiau globalinį atšilimą sukeliančių dujų, nei dideli gyvuliai. Taip pat, vabzdžiuose yra 3-4 kartus daugiau baltymų nei riešutuose. Iš vabzdžių yra gaminami kepiniams naudojami miltai, aliejus bei kitokie cheminiai junginiai. 

« 1 reklama iš 5 »
« 1 reklama iš 11 »

Dominykas tikina, jos lietuvių susiformavęs mitybos suvokimas dar nelabai priima vabzdžius kaip maistą, tačiau laikui bėgant situacija turėtų kestis.

Dalinkitės su savo draugais
0 0 vote
Jūsų vertinimas
Prenumeruoti
Informuoti apie
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
View all comments

[contact-form-7 id=“152467″ title=“prenumerata“]

Scroll Up
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x