Connect with us

Maistas

Knygos “Ant medinės lentelės” autorė K. Pišniukaitė: „Kad taip gerai seksis, net nedrįsdavau pasvajoti!“

kaunieciams.lt

Paskelbta

Interneto knygynas Knygų klubas kviečia susipažinti su žinoma maisto tinklaraštininke Kristina Pišniukaite ir jos beprotiško populiarumo sulaukusia jos knyga „Ant medinės lentelės“. Interviu ji atskleidžia, kaip viską metė dėl mėgstamo užsiėmimo, kaip sulaukė dėmesio ir išleido pirmąją knygą.

– Kristina, reikia daug drąsos tam, kad atsisakytum stabilumo bei kiekvieną mėnesį gaunamų pastovių pajamų ir stačia galva nertum paskui savo svajonę. Iš kur pasisėmėte šios drąsos?

– Visą gyvenimą svajojau atrasti savo kelią, tą veiklą, dėl kurios rytais nori šokti iš lovos ir, atrodo, gali nuversti kalnus. Taip pat labai bijojau dirbti nemylimą darbą, nes gyventi tik savaitgaliais, o darbo metu jausti neigiamas emocijas, man atrodė tikra kančia. Kai atsirado galimybė mylimą veiklą paversti darbu – nei kiek neabejojau. Logika buvo paprasta – sėkmės atveju tai bus geriausias mano gyvenimo sprendimas. Nesėkmės atveju – susirasiu kitą darbą. Neturėjau ko prarasti, o ir nuojauta kuždėjo, kad man pavyks. Tiesa, kad taip gerai seksis, net nedrįsdavau pasvajoti. Šiandien man atrodo, kad jei jau pasisekė atrasti mylimą veiklą ir gali jai skiri visą savo laiką ir širdį – sėkmė yra beveik garantuota.

– Su kokiais sunkumais susidūrėte pradėjusi pokyčius?

– Tiesą sakant su dideliais sunkumais nesusidūriau, viskas klostėsi savaime ir gerai. Investavau daug savo laiko ir jėgų, kelis pirmus mėnesius neuždirbau daug, tačiau gana greitai mano pastangos virto konkrečiais darbais, kurie tęsiasi iki šiol. Žinoma, kasdieniame mano darbe tikrai ne tik gėlytės ir drugeliai – kaip ir visi darbai, maniškis turi savo minusų. Nestabilios pajamos, per dideli darbų krūviai ir per mažai laiko, klientai, su kuriais požiūriai ne visada sutampa. Šiandien galiu teigti, kad posakis „rask mylimą darbą ir tau niekada nereikės dirbti” – ne visai teisingas, nes mano ir daugelio sau dirbančių draugų pavyzdžiai rodo, kad radus mylimą darbą kaip tik dirbi visada. Laisvalaikis ir darbas – labai susipynę.

– Kodėl maistas?

– Viskas išsivystė savaime. Pamažu poreikis gaminti virto pomėgiu, pomėgis – didžiausia aistra, o aistra – darbu.

– Kaip Jūsų pomėgis maistui virto knyga?

– Man atrodo, kad kiekvienas maisto tinklaraštininkas turi svajonę vieną dieną išleisti savo knygą – tai lyg natūrali tolimesnė sėkmingų darbų eiga, sekantis žingsnis ir darbų įprasminimas. Neabejojau, kad vieną dieną tai nutiks, tad sulaukus Alma Littera pasiūlymo kartu leisti knygą supratau, kad ta diena yra šiandien.

– Koks jausmas apėmė, kai pirmą kartą į rankas paėmėte dar spaustuvės dažais kvepiančią savo knygą?

– Šio klausimo klausia visi! Be jokios abejonės, jausmas labai džiugus ir ypatingas, norisi šokinėti iš laimės. Labai įdomu vartyti puslapius. Tačiau yra ir kita pusė – spausdinta knyga yra galutinis taškas ilgoje ir sunkioje knygos ruošimo kelionėje, tad kartu su dideliu džiaugsmu apima ir didelis palengvėjimas.

– Kaip jautėtės, kai pirmasis Jūsų knygos tiražas buvo išparduotas šviesos greičiu?

– O šiuo atveju, tai džiaugsmą lydėjo nuostaba. Žinojau, kad rašydama knygą padariau geriausią, ką galėjau ir atidaviau visą save, sudėjau ne tik geriausius receptus, bet ir žinių bagažą. Buvau nusprendusi, kad jei leisiu knygą, tai nebus greitai ir bet kaip padarytas darbas. Taigi, kad knyga yra kokybiška ir vertinga aš žinojau, bet, kad tai pajaus skaitytojai – nesitikėjau. Šiuo metu išleistas jau trečiasis knygos tiražas, o aš iki šiol negaliu tuo patikėti. Kasdien gaunu knygos skaitytojų žinutes ir atsiliepimus – tiek teigiamo atgalinio ryšio net susapnavusi nebūčiau.

– Kokiam žmogui skirta Jūsų knyga “Ant medinės lentelės”?

– Knygą parašiau šiuolaikiškam žmogui – tam, kuris nori maitintis subalansuotai, nemėgsta rutinos virtuvėje, bet labai mėgsta atrasti naujus skonius kurdamas juos iš kasdienių ir mums įprastų produktų. AML knyga atsako į klausimą, kaip lengvai ir be didelių pastangų maitintis sveikiau ir įvairiau, receptai būtent į tai ir orientuoti.

– Išvardinkite 3 svarbiausias priežastis, kodėl verta atsiversti Jūsų knygą?

  1. Knygoje aiškiai ir paprastai aprašyta, kaip paversti savo mitybą sveikesne neišeinat iš proto ir nepradedant valgyti garintų brokolių – ypač didžiuojuosi knygoje esančiu spintelių reorganizacijos skyriumi, kuriame aprašytas sveikos mitybos must – have spintelės turinys. T.y. kokius produktus rinktis ir kokių vengti kasdienėje gamyboje.
  2. Receptai yra orientuoti į lengvas ir greitas (bei labai skanias) vakarienes, jie atsako į galvos skausmą „ką šiandien ir vėl gaminti vakarienei”.
  3. Knygoje aprašyti savaitės meniu planavimo principai, o receptų skyriai suskirstyti taip, kad išsirinkus po vieną receptą iš kiekvieno skyriaus turėsite subalansuotą ir įvairų savaitės meniu.

Na ir dar viena papildoma priežastis – knygoje yra skyrius „Nuodėminga vakarienė“. Joje patiekalai ne tokie sveiki (nes visada svarbiausia balansas), bet tokio skonio, kai paragavęs užsimerki iš malonumo su kiekvienu kąsniu. Man tai patys skaniausi patiekalai.

– Išduokite paslaptį, gal planuojate išleisti dar vieną knygą?

– Manau, kad pirmosios knygos sėkmė mane įpareigoja nesustoti. Šiandien dar norisi pailsėti ir sugerti visas pirmosios knygos teikiamas emocijas. Antra knyga vieną dieną tikrai bus. Bet noriu pasakyti štai ką – „Ant medinės lentelės” niekada nepradės „kepti” knygų greitai ir bet kaip. Jei bus antra, trečia ir dar kažkelinta knyga – jos visos bus išdirbtos iki detalių, o jas kursiu tuomet, kai jausiu, kad tikrai turiu ką pasakyti.

– Ko palinkėtumėte skaitytojams?

– Suprasti, kad sveika mityba nėra prėska, o gerus skonius tik reikia išmokti sukurti iš sveikesnių produktų. Taip pat, prisijaukinti įvairovę. Mes galime labai lengvai turėti ne 10 mėgstamiausių patiekalų, o šimtus. Maistas yra žaidimas – jis neturi būti nuobodus.

– Kristina, dėkojame už pokalbį ir skubame išbandyti „Nuodėmingos vakarienės“ pasiūlymus! 

 

knyguklubas.lt

Skaityti toliau
Advertisement

Maistas

Į Kauno eglės įžiebimą susirinko daugybė žmonių: štai kaip ją įvertino kauniečiai

kaunieciams.lt

Paskelbta

Delfi.lt reportažas

Skaityti toliau

Maistas

Saldžios saldžios Kalėdos Kaune: „morenginės“ eglutės įžiebimas – jau šį šeštadienį per LRT

Kauno savivaldybės ryšių su visuomene skyrius

Paskelbta

Pandemijai pakeitus šventinius planus, viena laukiamiausių kalėdinių tradicijų į Kauną sugrįš nauju formatu – nuotaikingas eglutės įžiebimo renginys Saldžios saldžios Kalėdos Kaune šiemet keliasi į TV ekranus. Nors renginio scenarijų pakoregavo karantinas, tačiau šventinės staigmenos bei garsiausių šalies atlikėjų pasirodymai kauniečius pasieks jų namuose. 24 metrų aukščio „morenginės“ Kalėdų eglės įžiebimo renginį lapkričio 28 d. 18 val. tiesiogiai transliuos LRT. 

Šventinė nuotaika – į namus

„Metai buvo sudėtingi, tačiau jie išmokė mus prisitaikyti prie situacijos ir nuolat ieškoti naujų sprendimų. Žinau viena – karantinas neatims iš mūsų gražiausių žiemos švenčių. Kaip ir kasmet, Kauno eglė bus unikali. Labai kviečiu saugiai ir jaukiai eglutės įžiebimą stebėti namuose. Pagrindinis Kauno Kalėdų akcentas Rotušės aikštėje lauks iki pat Trijų karalių šventės, tad neskubėkime ir pasimėgaukime šiuo laikotarpiu. Visiems linkiu ramių ir saldžių švenčių“, – sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Mažieji kauniečiai LRT transliacijoje išvys ir Kalėdų Senelį, kuris šiemet žada „teleportuotis“ į Kauną drauge su savo ištikimu bendražygiu Nykštuku. Įspūdingą koncertą vainikuos net 6 Kauno mikrorajonuose dangų nušviesiantys fejerverkai. Tad šiemet, kai daugelis žiemos šventes sutiks namuose, saldi ir jauki Kauno kalėdinė pasaka miestiečius pasieks ne tik per televizijos ekranus, bet bus matoma ir per langus bei balkonus.

„Tai bus šventinis koncertas, kvepiantis kalėdiniais saldumynais, morengais, įkvepiantis nuoširdumu, uždegantis kiekvieno žiūrovo vidinę ugnį. Juk tai – ne tik miesto eglės įžiebimas, bet ir žiemos švenčių laukimo nuotaika, kurią ši diena neš į kiekvienus namus“, – sako koncerto organizatoriai.

 

Ryškiausių atlikėjų koncertas

Tradiciškai eglutės įžiebimo renginyje savo kūrinius atliks garsiausios šalies scenos žvaigždės. Muzikinių hitų mašiną užkurs Saulius Prūsaitis, geriausias lietuviškas dainas į kalėdinę girliandą supins Martynas Kavaliauskas.

Šeštadienio vakarą kalėdinę dvasią per televizijos ekranus taip pat skleis Justė Arlauskaitė-Jazzu, „Saulės kliošas“, Justinas Jarutis, Jessica Shy, Monique, „The Roop“ bei Vidas Bareikis.

„Labai faina, kad vėl galėsiu dalyvauti Kauno eglutės įžiebimo šventėje. Jau trečią kartą – labai džiaugiuosi. Smagu ir tai, kad koncerte galėsiu pristatyti kūrybinę naujieną – dainą „Savęs“, – kalbėjo J. Jarutis.

Specialus kūrinys mažiesiems

Saldžiosios Kauno eglutės įžiebimo koncerte pirmą kartą televizijos eteryje gyvai nuskambės Girmantės Vaitkutės atliekama daina „Tebūnie“ (originaliai – „Let it go“) iš populiaraus animacinio filmo „Ledo šalis“ („Frozen“). Girmantė šiame filme įgarsino pagrindinę veikėją Elzą.

„Vienas gražiausių epizodų, kai man paskambina ir pakviečia garsinti animaciją. Labai branginu šį darbą. Malonu, kad praėjau atranką ir pirmoje, ir antroje „Ledo šalies“ dalyje. Įrašai buvo siunčiami pagrindiniams autoriams, sulaukėme jų pritarimo, – pasakojo G. Vaitkutė. – Smagu, kad ši daina užkariauja mažųjų klausytojų širdis. Mano pačios dukterėčios nuolat prašo pagroti „tetos dainą“.

Mažų vaikų turintys kolegos taip pat pajuokauja, kad namuose negali klausytis jokios kitos muzikos – tik iš šio filmuko. Šeštadienį „Tebūnie“ pirmą kartą atliksiu televizijos eteryje. Labai labai džiaugiuosi, kad tai įvyks šiame koncerte. Šiuo metu negalime susitikti su žiūrovais gyvai, tačiau apsikeisime šventine nuotaika per televiziją – tiesiogiai iš Kauno.“

Paskutiniai kalėdiniai šrichai

Dar vieną įspūdingą eglutę sukūrusiai Jolantai Šmidtienei bei jos komandai šios dienos – tikras darbymetis. Rotušės aikštėje dekoratoriai dėlioja paskutinius papuošimus ant eglės karkaso, iš „morenginių“ detalių kuria kompoziciją Rotušės aikštėje. Diena po dienos ši erdvė vis labiau primena pasakišką saldžių Kalėdų karalystę.

Jau šį penktadienį eglės viduje pamažu turėtų įsikurti „cukraus miestas“, kurį pagal specialų užsakymą paruošė Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro studentų bei dėstytojų komanda.

Lietuvoje tebesitęsiančio visuotinio karantino sąlygos neleidžia organizuoti mugių, todėl kasmet čia išsirikiuodavusių namelių ir prekybos juose teko atsisakyti. Tačiau Rotušės aikštė Kaune ypatinga tuo, jog visai čia pat, aplink ją išsidėstę nemažai barų, kavinių ir restoranų.

Kauno miesto savivaldybė susisiekė su jų šeimininkais. Asmeniškai pasiųstais laiškais verslininkai kviečiami prisidėti kuriant šventinę nuotaiką greta Kalėdų eglės išpuoštais langais bei vitrinomis ir saugia prekyba maistu išsineštinai, pagal šių dienų ribojimus bei reikalavimus.

Tad tikimasi, kad kauniečiai bei miesto svečiai, atvykę pasigrožėti Kalėdų eglute, turės progos pasimėgauti ir su šiuo prieššventiniu laikotarpiu neatsiejamais skanėstais bei šiltais gėrimais. Juk ir šių metų šūkis sako, kad tai yra „Saldžios saldžios Kalėdos Kaune“.

Skaityti toliau

Maistas

Lietuvoje gimstančių inovacijų sąraše – ir sausas jogurtas

kaunieciams.lt

Paskelbta

Naujų produktų kūrimas pasinaudojant ES investicijomis nenutrūksta. Sutelkę pajėgas Vytauto Didžiojo Universiteto Žemės ūkio akademija (VDU ŽŪA), inovatyvių projektų vystymo įmonė „PPM Consulting“ bei užsienio partneriai iš Olandijos kuria maisto technologijų srities inovaciją – sauso (liofilizuoto) jogurto kąsnelius.

Projektas vykdomas pagal tarptautinę priemonę „Eureka“. Ją koordinuojančios Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) vadovo Ginto Kimčio teigimu, tarptautinių taikomųjų mokslo ir verslo bendradarbiavimo projektų dėka gimsta didelio kalibro inovacijos, keičiančios mums įprastas technologijas: „Maisto technologijų reikšmė auga visame pasaulyje. Valstybės paramos moksliniams tyrimams ir inovacijoms strategijoje jos išskirtos viena prioritetinių krypčių. Džiugu, kad stipriai besiplečiant ekologiško ir funkcinio maisto rinkoms, Lietuvos įmonės naudojasi galimybėmis savo verslą orientuoti į šią milžinišką augimo potencialą turinčią sritį“.

Idėjai įkvėpė jogurto nemėgstanti mokslininko dukra

Sauso jogurto idėją „PPM Consulting“ komandos nariai vysto jau keletą metų. Su įprastu jogurtu mokslo darbuotojas Erikas Treskovskis pradėjo eksperimentuoti siekdamas rasti kitokią, įdomesnę produkto formą savo mažajai jogurto nemėgstančiai savo dukrai, o įmonės vadovė Indrė Jakaitytė pamatė unikalias gaminio savybes: ilgas galiojimo laikas, elektros energijos nereikalaujantis sandėliavimas (sausą jogurtą galima laikyti kambario temperatūroje) bei įvertino ilgai negendančio sveiko produkto poreikį rinkoje. Inovatyviausia kuriamo produkto pusė – funkcinės savybės buvo išgrynintos bendradarbiaujant su Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademija.

„Jogurtas – vienas iš populiariausių fermentuotų pieno produktų pasaulyje. Tai puikus aukštos kokybės baltymų, kalcio, fosforo ir kalio šaltinis, turintis daug vitaminų. Tačiau jo galiojimo laikas yra gana trumpas, be to, tai produktas, reikalaujantis atitinkamų temperatūrinių laikymo sąlygų bei įrangos. Kartu su partneriais rinkai pateiksime įdomų, visas tradicinio jogurto savybes išsaugantį produktą – sveiką užkandį, galiojantį net 18 mėn., kurio nereikia laikyti šaldytuve“, – sako už produkto vystymą ir komercializavimą atsakingos UAB „PPM Consulting“ vadovė Indrė Jakaitytė.

Naudojama inovatyvi ir aplinkai draugiška technologija

Projekto metu iš jogurto ir natūralios kilmės stabilizatorių kuriamas naujas, aukštos kokybės produktas – liofilizuoti jogurto kąsneliai. Juos nuspręsta praturtinti netradicinėmis natūraliomis mūsų regiono medžiagomis, pavyzdžiui, šilkmedžio ir dilgėlių lapais, burokėlių gumbais, erškėčių vaisiais.

Produktui gaminti pasirinkta inovatyvi, aplinkai draugiška ir saugi technologija – liofilizacija. Natūralaus džiovinimo metu iš jogurto sublimacijos būdu bus išgarinamas vanduo. „Tokia technologija leidžia mažinti jogurto masę, tūrį, bet išsaugoti mikroflorą“, – pasakoja už mokslinius tyrimus ir sprendimus atsakingos VDU Žemės ūkio akademijos doc. dr. Jurgita Kulaitienė. „Liofilizacijos metu nesuardoma džiovinamų objektų struktūra. Taip išdžiovintą jogurtą galima ilgai laikyti, o sudrėkintas jis atgauna pirmykštes savybes ir biologinį aktyvumą“.

Inovatyvių produktų vystymo projektai vilioja užsienio partnerius

Projektas „Liofilizuoti jogurto kąsneliai, praturtinti netradicinėmis funkcionaliomis žaliavomis“ yra vykdomas pagal Eureką priemonę. Lietuvių veiklas projektuose Švietimo, mokslo ir sporto ministerija finansuoja iš ES fondų investicijų, o užsienio partneriai „Eureka“ projektuose dalyvauja savo lėšomis, kreipdamiesi į savo valstybėse veikiančias inovacijų agentūras ar fondus.

Olandijos partnerius dalyvauti projekte pakvietė jau anksčiau verslo ryšius su jais užmezgusi „PPM Consulting“. Ir tinkamu pakuotės sprendimu besirūpinanti kompanija „Vetipak“, ir už produkto marketingą atsakinga agentūra „Genki Creative“ susidomėjo inovatyviu ir perspektyviu produktu, todėl iš karto sutiko prisijungti.

Atrado sėkmės formulę inovacijų kūrimui

Liofilizuoto jogurto kąsnelių inovacijos vystymas „PPM Consulting“ – ne pirmas verslo ir mokslo bendradarbiavimo projektas. Su Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) mokslininkais, Tekstilės institutu ir mados dizaineriu Serge Gandžumian vykdomas Eko dizaino laisvalaikio aprangos projektas šiais metais pateko tarp geriausiai ekspertų įvertinto tarptautinės priemonės „Eureka“ projektų. Jo metu į pasaulinę mados rinką įvedami tvarūs eko-dizaino aprangos gaminiai su geromis komforto, eksploatacinėmis ir estetinėmis savybėmis. Pasibaigus naudojimo laikui, gaminiai bus perdirbami ar kompostuojami ir taip prisidės prie tvarios aplinkos kūrimo.

Skaityti toliau

Maistas

Atliktas tyrimas atskleidė vartotojų požiūrį į ekologiškus produktus

kaunieciams.lt

Paskelbta

VšĮ „Ekoagros“ užsakymu spalio mėnesį buvo atliktas šalies gyventojų nuomonės apie ekologiškus produktus tyrimas.

Rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanija apklausė 1009 respondentus iš visos Lietuvos – skirtingo amžiaus, išsilavinimo ir užsiėmimo. Tyrimas atskleidė jų turimas žinias apie ekologiškus produktus, požiūrį, pasitikėjimą, pirkimo įpročius.

Geriausiai žinomi faktai apie ekologiškus produktus yra susiję su jų sudėtimi: be GMO (50 proc.), neužteršti cheminėmis medžiagomis (48 proc.), be sintetinių maisto priedų (45 proc.). Beveik pusė apklaustųjų (46 proc.) žinojo ir tai, kad tokie produktai turi būti sertifikuoti. Mažiau žinomi yra su ekologiškų produktų kontrole ir kokybės apsauga susiję procedūriniai veiksmai – kad įtariant pažeidimus atliekami tyrimai (25 proc.) arba kad gamintojai tikrinami bent kartą per metus (24 proc.).

Europos Sąjungos ekologinės gamybos ženklą žino 72 proc., Lietuvoje pagamintų ekologiškų produktų ženklą – 69 proc. apklaustųjų. Šalies gyventojai linkę pasitikėti ekologiškų produktų ženklais: 29 proc. pasitiki visiškai, 57 proc. pasitiki iš dalies.

Kol kas ekologiškų produktų vartojimas Lietuvoje tik įsibėgėja – šių produktų kartą per savaitę ar dažniau  perka 14 proc. apklaustųjų, kartą ar kelis per mėnesį – 34 proc. Dalis apklaustųjų (18 proc.) negalėjo nurodyti, kaip dažnai perka ekologiškus produktus, nes netikrina etikečių. Reguliariai maisto produktų etiketes skaito 29 proc. apklaustųjų. Didžioji dalis pirkėjų tai daro kartais – kai perka naują produktą (44 proc.) arba kai kyla įtarimų dėl produkto sudėties (13 proc.). Neperkantys ekologiškų produktų (11 proc.) pagrindine to priežastimi nurodė didesnę ekologiškų gaminių kainą.

Taip pat „Ekoagros“ domėjosi, kiek reikšmingas vartotojams būtų faktas, jei viešojo maitinimo įstaiga siūlytų sertifikuotus ekologiškus produktus. 12 proc. tai turėtų didelę teigiamą įtaką, dar 32 proc. į tai atsižvelgtų kartu su kitais maitinimo įstaigos pasirinkimo kriterijais.

„Atlikę ekologiškų produktų vartojimo tyrimą ir žinodami gyventojų nuomonę apie ekologiškus produktus, jų požiūrį, pasitikėjimo laipsnį, vartojimo įpročius ar atvirkščiai – nevartojimo priežastis, galėsime planuoti, kuriose konkrečiose srityse reikia stiprinti savo vykdomą švietėjišką veiklą ir kaip efektyviau prisidėti prie ekologiškų produktų vartojimo Lietuvoje skatinimo,“ – sako „Ekoagros“ direktorė Virginija Lukšienė.

Skaityti toliau

Maistas

Viena kėdė – tūkstančiai improvizacijų. Universalaus dizaino galia

kaunieciams.lt

Paskelbta

Iš tiesų, ant vienos iš tokių gali prisėsti modernaus meno mylėtojai sostinės „MO“ muziejuje, kitos kviečia iš vitrinų Vilniaus gatvėje, Kaune. „Būtent „MO“ bistro galite pajusti, kad plastikas nėra tik plastikas, o švarios linijos neperteikia nukainoto minimalizmo. Jos, paliestos architekto rankos, spinduliuoja meilę kūrybai ir pačios tampa kūriniu“,– pastebi architektė Edita StankevičiūtėRighetto. Nemanykite, kad šios kėdės yra baldai-transformeriai. Ne, jos nepretenduoja į multifunkcinius namų apyvokos robotus. Jų žavesys slypi italų kūrėjų gebėjime pritaikyti interjerų įvairovei – nuo šaltų pilko betono atspalvių industriniuose loftuose iki istoriniuose kultūros paveldo objektuose įsikūrusių kavinių, kurių aplinka prašyte prašosi
aksominio švelnumo.

Visam pasauliui užsidarant užsukti į svečius ir pasidairyti pro vaizdo kameros objektyvą, išvysti kaip universalaus dizaino baldai paverčiami išraiškingais interjero akcentais, „Terasa POSITIVO“ tiesioginės transliacijos metu pakvietė architektė Edita Stankevičiūtė-Righetto. Kelionė, prasidėjusi Kaune, „Interjero akcentų“ svetainėje, žiūrovus nukėlė į italų baldų dizainerių „Midj“ ekspozicines erdves. Europos dizaino apdovanojimus pelnę universalaus dizaino kūriniai ne tik kuria vientisos, švelnių formų, darniai su interjeru susiliejančio interjero įspūdį, bet ir perteikia populiarumo viršūnėse tebesilaikančią vienspalviškumo monopoliją.

„Universalumą spinduliuojančio prekės ženklo baldai puikiai dera su kitais interjero akcentais ir vardiniais dizainerių kūriniais. Nors ir būdami vidutinės kainos klasės, šie baldai atitinka aukščiausius kokybės standartus ir leidžia sukurti išskirtines namų ir biurų erdves“,– pastebi
E. Stankevičiūtė-Righetto. Universalumas vartotojui suteikia plačias galimybes patiems komplektuoti baldų derinius iš įvairiausių medžiagų, o dėmesys dizainui suteikia universalaus panaudojimo galimybes skirtinguose kontekstuose, tiek visuomeniniuose, tiek privačiuose interjeruose.

Kiekviename iš Kaune įsikūrusios „Interjero akcentų“ galerijos langų praeivių dėmesį atkreipia būtent improvizacijų galimybes perteikiančios namų scenos. Vienoje iš kompozicijų ryškiausias rudeniško trejeto – geltonos, oranžinės ir rudos – atspalviais šviečiantis „Lėja“ krėslas, viliojantis įsisupti į natūralaus medžio ir gobeleno jaukumą. Tokių vardinių, žymių italų ir kitų Europos architektų bei dizainerių sukurtų kūrinių galerijoje – ne
vienas. Štai, pavyzdžiui „Guapa“ kėdė, išskirianti unikalaus tinklo ornamento pritaikymu kėdės atloše yra pasaulio pripažinimo sulaukęs dizainerio Franco Poli darbas.

Karantino mėnesiais, kad ir ribojami itin griežtų kasdienio gyvenimo suvaržymų, italai neleido laiko veltui. „Midj“ komandai pavyko per tris mėnesius pavyko praplėsti baldų asortimentą minimalizmo paprastumo ir net savitą karantino rimties grožį subtiliai atskleidžiančią „Naomi“
kolekciją: knygų lentynas, šviestuvus, kitus interjero aksesuarus. „Italai įsitikinę, kad dizainas prasideda tuomet, kai jį galima pakartoti. Išties – dizaino objektai nepavaldūs laikui, o universalumo prieskonis, galimybė baldą kustomizuoti – pritaikyti individualiai aplinkai, keičiant struktūrinių elementų medžiagas ir spalvas, leidžia interjere išgauti vis kitus skambesius“, – teigia architektė Edita Stankevičiūtė-Righetto.
Vienas tokių individualizuoto dizaino pavydžių, itališko dizaino gerbėjų numylėtinė, yra oranžinė „Pippi“ kėdė.

Pepės Ilgakojinės personažu pavadintas baldas turi gana sudėtingą pradžios istoriją. Išlankstytas iš metalo strypų iš pradžių šis baldas atrodė it „vėjo
perpučiamas“, tad kėdę teko „apmauti“ kitomis medžiagomis. Per dešimtis tokių egzempliorių – apmautų tikra ir dirbtine oda, tekstile, velvetu ir su gausybe kojelių apkaustų variacijų, puikuojasi neseniai įrengtose italų baldų dizainerių „Midj“ ekspozicinėse erdvėse. Čia, tūkstančio kvadratinių metrų plote, išdažytame juoda spalva, taip suteikiant efektingą neutralios „juodos drobės“ efektą, „Pippi“ kėdėms skirta ypatinga užduotis. Kėdės reprezentuoja „German design awards“ apdovanojimus pelniusį ir populiarumo viršūnėse tebesilaikantį produktą, atspindintį universalaus dizaino
filosofiją. Tai – „dizainas visiems“, remiantis pagrįsto naudojimo, lankstumo ir pritaikomumo individualiems poreikiams bei paprastumo naudoti principais.

Nors ir pasiekiama tik pro išmaniojo ekraną, tačiau italų ekspozicinė erdvė užburia – visos kolekcijos, vidaus ir lauko baldai, interjero detalės, net jų šešėliai sukuria vientiso, modernaus dizaino estetiką. „Taip, mūsų kūrėjams net šešėliai turi būti gražūs“, – nusišypso tiesiogiai iš Italijos „Midj“ kūrinius pristačiusi kompanijos atstovė Olga Darashuk, rodydama į simetriškas tinklo akis imituojančius „Guapa“ kėdės kontūrus ant grindų.

Tai ji skaičiavo visas matematines tikimybes, kurie baldų modeliai gali turėti daugiau nei šešis tūkstančius variacijų – ne tik dėl skirtingų spalvų pasirinkimo, bet ir medžiagų. Pavyzdžiui, kėdės ranktūrius ir atkaltę galite rinktis iš medžio, metalo, plastiko, o sėdimąją dalį iš odos, tekstilės, plastiko, velveto ir kitų dangų.

„Skirtingos medžiagos perteikia faktūrų žavesį – kiekvienas derinys unikalus ir personalizuotas. Ypatingą efektą suteikia ir skirtingos, tačiau tos pačios arba panašios spalvos, faktūros. Tai, beje, perteikia ir šių dienų dizaino tendencijas – tos pačios spalvos baldų interjero detalių kuriamą vientisumą“, – sako O.Darashuk.

Kita tendencija – natūralių, prabangių medžiagų, tokių kaip marmuras, pakeitimas kristaline keramika sukuriant tvarų, aplinką tausojantį ir lengva priežiūra pasižyminti, stalą. Realiu transliacijos laiku Olgos liečiami baldai spinduliuoja prabanga ir derme su spalvine gama – net ir ryškiu neonu šviečiančios baldų kompozicijos, tiesa, tai reti atvejai. Dauguma ekspozicijos kolekcijų pulsuoja žemės atspalvių ramumu ir harmonija su kitais interjero akcentais.

Gal todėl „Midj“ baldai apsigyvena ivairiausiose pasaulio vietose ir garsiuose objektuose? Ne tik privačių apartamentų svetainėse ar virtuvių baruose Izraelyje, Ukrainoje ar Italijoje, bet ir kviečia prisėsti ant savo universalaus dizaino esmę atskleidžiančių kūrinių „Montpellier“ restorane Prancūzijoje ar bendradarbystės erdves, technologinių startuolių biurus didžiuosiuose Europos miestuose, kavinę Londono Nacionalinėje galerijoje.

Skaityti toliau

Maistas

Švaresnių upelių link: Kaune sustiprintos patikros ir taršos prevencija duoda pozityvių rezultatų

Kauno savivaldybės ryšių su visuomene skyrius

Paskelbta

Upelių užterštumo mažinimas Kaune jau kuris laikas yra tapęs vienu iš miesto prioritetų. Aplink Girstupį, Gričiupį ir Amalę vis dažniau rengiami patikrinimai, siekiant išsiaiškinti taršos šaltinius bei su tuo susijusius asmenis. Pastangos duoda atitinkamų rezultatų: vos per du mėnesius keli šimtai kauniečių prisijungė prie centralizuotų miesto tinklų bei pradėjo tvarkyti atliekas tinkamai.

Patikrinimai pridėjo sąmoningumo

„Kryptingas darbas stiprinant kontrolę ir įspėjant gyventojus apie jiems tenkančią atsakomybę atnešė pozityvių pokyčių. Anksčiau gyventojai neretai rinkdavosi abejotinas paslaugas iš skelbimų internete, nesusimąstydami, kur tos nuotekos bus padėtos. Vietoj to, kad būtų sutvarkytos pagal keliamus reikalavimus, dažnai jos tapdavo papildomu taršos šaltiniu mieste“, – teigė Kauno mero pavaduotojas Andrius Palionis.

Pasak vicemero, po surengtų patikrų gyventojai elgiasi atsakingiau: sudarinėja sutartis su sertifikuotomis įmonėmis, kurios tinkamai išveža ir utilizuoja atliekas, jungiasi prie centralizuotų miesto nuotekų tinklų: „Vadinasi, gyventojai sąmoningėja, o tai jau savaime yra didelis žingsnis skaidresnių Kauno upelių link.“

Vien per rugsėjį ir spalį pasirašyta daugiau kaip 600 sutarčių dėl prisijungimo prie miesto nuotekų tinklų. Dar beveik pusšimtis gyventojų pateikė prašymus arba jau tvarkosi reikiamus dokumentus. 

Skaičiuojama, kad apie pusė tūkstančio privačių namų savininkų sudarė sutartis su legaliais nuotekų išvežėjais, pradėjo tinkamai vesti dokumentaciją, išsaugant kvitus už gautas paslaugas. 

Teršėjams – dvi alternatyvos

Kauniečiai ir toliau raginami atsisakyti senų bei nusikalstamų metodų, kuomet nuotekomis atsikratoma neteisėtai išleidžiant jas į aplinką.

Siekiant išvengti gresiančių baudų ir tuo pačiu prisidėti prie gamtos švarinimo, gyventojams siūlomos kelios galimos alternatyvos: jungtis prie miesto komunalinių tinklų arba rinktis vieną iš 11 Kaune oficialiai veikiančių įmonių, kurios atliekas tvarko pagal visus reikalavimus.

Informacija apie prisijungimo sąlygas, prašymų teikimo tvarką bei nuotekų išvežimo paslaugas skelbiama internete: kaunovandenys.lt.

Dar griežtesnės priemonės

Nuosavų namų savininkai, kurie nėra sudarę sutarčių dėl prisijungimo prie miesto tinklų, privalo užtikrinti, kad jų valdose tinkamai veikia valymo įrenginiai, deramai utilizuojamos nuotekos. Gyventojai privalo turėti atliekų išvežimą įrodančius dokumentus, kuriuose pateikti duomenys atitiktų realiai suvartojamus vandens kiekius.

Per šiuos metus jungtinė komanda, sudaryta iš savivaldybės viešosios tvarkos ir aplinkos apsaugos skyrių specialistų, seniūnijų atstovų, aplinkosaugininkų bei „Kauno vandenų“ darbuotojų, patikrino apie 410 privačių valdų. Surengti reguliarūs vietinių nuotekų sistemų ir valymo įrenginių inspektavimai, taip pat neplaniniai apsilankymai ir net požeminė žvalgyba georadaru. 

„Upelių ir gamtos tarša yra ekologinė problema, kurią bandėme spręsti gražiuoju – kviesdami prisijungti prie miesto komunalinių nuotekų tinklų, siųsdami kvietimus ir įspėjimus. Nuo šiol priemonės griežtės. 

Per rugsėjį–spalį 132 privačių namų gyventojai jau sulaukė įspėjimų ir baudų už individualių nuotekų tvarkymo pažeidimus. Nuo šiol taisyklių nesilaikantys bei nuo atsakymų savivaldybei išsisukinėjantys būstų šeimininkai bus savaime laikomi potencialiais teršėjais, kurie buitines nuotekas galimai tvarko netinkamai“, – kalbėjo Kauno  savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Rimantas Vilimas.

Už tyčinę žalą gamtai aplinkos teršėjams numatyta skirti pinigines baudas iki 600 eurų. Jei situacija nesikeis, gali būti taikoma ir baudžiamoji atsakomybė arba ženkliai didesnės baudos iš aplinkosaugininkų.

Skaityti toliau
Greitos naujienosprieš 55 min

Programėle KoronaStopLT naudojasi vis daugiau žmonių

2020 12 02 Mobiliąją programėlę KoronaStopLT, sukurtą koronaviruso (COVID-19) plitimo prevencijai, Lietuvoje jau atsisiuntė beveik 130 tūkst. žmonių, t. y....

Greitos naujienosprieš 1 val

Siūloma privalomuoju sveikatos draudimu drausti ir pilnamečius užsienyje besimokančius mokinius

2020 12 02 Trečiadienį Vyriausybė pritarė Seimo narių parengtam Sveikatos draudimo įstatymo pakeitimo įstatymo projektui, kuriuo siūloma numatyti, kad apdraustaisiais...

Greitos naujienosprieš 2 val

ES teisingumo ministrų darbotvarkėje – dėmesys kovai su neapykantos nusikaltimais ir teisingumo sistemos kokybei

2020 12 02 „Lietuva palaiko bendrą ES siekį stiprinti kovą su neapykantos nusikaltimais ir neapykantos kalba, bet kartu turime nepamiršti...

Greitos naujienosprieš 2 val

Jūrinio vėjo plėtros Baltijos jūroje parengiamieji darbai įgauna pagreitį

2020 12 02 Šiandien Vyriausybė pritarė siūlymui parengiamiesiems jūrinio vėjo elektrinių plėtros Baltijos jūroje projektams skirti 7,5 mln. eurų. Jūrinio...

Greitos naujienosprieš 2 val

Pradedamas antrasis išmokų mokėjimo etapas

2020 12 02 Žemės ūkio ministerijai patvirtinus tiesioginių išmokų ir susietosios paramos už 2020 metais deklaruotus plotus dydžius, Nacionalinė mokėjimo...

Greitos naujienosprieš 3 val

Dainavos padalinio Specializuotų paslaugų skyriaus komandoje nauja gydytoja neurologė – Ingrida Dabušinskienė!

2020-12-02 Dainavos padalinio Specializuotų paslaugų skyriaus komandoje nauja gydytoja neurologė – Ingrida Dabušinskienė! Džiugu, kad prie mūsų gyd. neurologų komandos...

Greitos naujienosprieš 3 val

Europos arešto orderio procedūrose – Lietuvos iniciatyva dėl ES piliečių apsaugos  

2020 12 02 Europos Tarybos patvirtintose išvadose, kaip tobulinti Europos arešto orderio procedūras, įtrauktos nuostatos, susijusios su Lietuvos teisingumo ministerijos...

Greitos naujienosprieš 5 val

Europa pabrėžia būtinybę didinti investicijas į mokslinius tyrimus

Nacionalinės pastangos siekiant padidinti investicijas į mokslinius tyrimus, eksperimentinę plėtrą ir inovacijas iki 3 proc. nuo BVP, europinių prioritetų įtraukimas...

Greitos naujienosprieš 5 val

Mokinių žiemos atostogos nebus ilginamos

autor. Artūras Žukas Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, kartu su epidemiologais išanalizavusi situaciją švietimo įstaigose, mokinių žiemos atostogų laiko nusprendė...

Greitos naujienosprieš 5 val

Siekiama mažinti triukšmo poveikį gyventojams prie oro uostų esančiose teritorijose

2020 12 02 Siekiant sumažinti neigiamą triukšmo poveikį prie civilinių oro uostų ir aerodromų esančiose teritorijose, planuojama parengti perspektyvinius triukšmo...

Skaitomiausi