kepti, Išskirtinis grilio meistro patiekalas Joninėms, Kaunieciams.lt

Išskirtinis grilio meistro patiekalas Joninėms

0

„Žmonės pradėjo domėtis ir kepti ne tik šašlykus ar dešreles ant pagaliukų. Išpopuliarėjo universalios keraminės kepsninės, receptais dalijamasi ir socialiniuose tinkluose. BBQ kultūra didėja vos ne geometrinės progresijos greičiu“, – sako vienas žinomiausių Lietuvoje BBQ ir grilio patiekalų meistrų, maisto blogeris ir receptų knygų autorius Kristupas Krivickas, dar vadinamas tiesiog KK.

Mėgsta dalintis receptais

Pasak K.Krivicko, yra šimtai būdų pasigaminti maistą pasitelkus į pagalbą tikrą ugnį ir tūkstančiai receptų, kaip tai padaryti skaniai.

„Žmonės Lietuvoje mėgsta gaminti maistą patys, todėl natūralu, kad anksčiau ar vėliau tai turėjo nutikti. Šašlykas taip pat nėra pamirštas, bet grilio entuziastai žino ir moka nepalyginamai daug daugiau nei prieš kelis metus, dalinasi receptais, patarimais – tai labai draugiški ir geranoriški žmonės.

BBQ hobis yra labai užkrečiamas ir kartą susigundžius vargu ar įmanoma sustoti. Aš pats mielai dalinuosi įvairiais receptais socialiniame tinkle, savo paskyroje „Kristupo Krivicko BBQ užrašai“, – kalbėjo pašnekovas.

Kuria savo klasiką

Neseniai jau antrąją knygą „Ugnis šneka, dūmas šnibžda“ šia tema išleidęs K.Krivickas labiau koncentruojasi į naujus, originalius BBQ ir grilio patiekalų receptus.

„BBQ ir grilio klasika yra jautienos krūtininė, plėšyta kiauliena, jautienos ir kiaulienos šonkauliai, viščiukas, mėsainiai, dešrainiai ir kiti puikūs patiekalai. Dauguma jų atkeliavę iš Jungtinių Amerikos Valstijų.

Bet lietuvis turi savo skonį ir tvirtą nuomonę, tad mes atrandame savo klasikinius patiekalus. Vienus – naujai, kitus adaptuojame nuo močiučių krosnies prie šiuolaikiškų kepsninių.

Dzūkiškos bandos, kugelis, čeburekai ant grilio, rūkyta šoninė, žuvies patiekalai, įvairūs troškiniai, jūrų gėrybės, įvairūs desertai, net šakotis. Galima vardinti nesustojant – kuriame savo BBQ klasiką“, – sakė K.Krivickas.

Ieško išskirtinės mėsos

kepti, Išskirtinis grilio meistro patiekalas Joninėms, Kaunieciams.ltPrekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus atstovas Jonas Plenta sako, kad pas pastaruoju metu vis daugiau pirkėjų vasaros šventėms ieško išskirtinės mėsos ir patys bando išsikepti sudėtingesnius, įmantresnius patiekalus.

„Žinoma, kategorija „greitai ir skaniai“ visuomet buvo ir bus populiari. Pamarinuotos vištienos šlaunelės, sparneliai, šašlykai, kiti paprastesni kepsniukai. Bet išbandę paprastesnius patiekalus dalis klientų nori eiti toliau ir ieško įdomesnės mėsos, tam tikrų išpjovų ir panašiai. Dar kiti patys pagal savo receptą nori pasidaryti naminių šviežių dešrelių kepimui.

Todėl turguje jiems apsilankyti labai patogu, čia kartu su pardavėju pasirinkti tinkamiausią kepimui dalį, pasitarti dėl prieskonių, kepimo laiko, garnyrų. O artėjant Joninėms tokių pirkėjų sulaukiame gerokai daugiau, nes ši vasaros šventė kartu yra ir didžiausia grilinimo šventė Lietuvoje“, – sakė J.Plenta.

Rūkytų šonkaulių receptas – idėja Joninėms

Vienai gražiausių vasaros švenčių – Joninėms – K.Krivickas siūlo pasigaminti rūkytus šonkaulius su granatų balzaminio kremo glazūra. Toks intriguojantis receptas tikrai pradžiuginti ir gausesnę bei BBQ kultūroje nusimanančią svečių kompaniją.

Reikės:

– kiaulienos šonkaulių

– BBQ prieskonių mišinio kiaulienai

– sviesto

Glazūrai:

– 125 ml alaus

– 30 ml red-hot original padažo

– 60 ml granatų balzaminio kremo

– 3 šaukštų cukraus

Glazūrą pašildome, kol ištirps cukrus.

Garnyrui:

kepti, Išskirtinis grilio meistro patiekalas Joninėms, Kaunieciams.lt– čiabatos

– ypač tyro alyvuogių aliejaus

– smulkintų petražolių

– mažų kukurūzų

– nedidelių grybų

– alyvuogių aliejaus

– druskos, pipirų

Čiabatą supjaustome, patepame aliejumi, pabarstome smulkintą petražole. Kukurūzus ir grybus metame į ketaus keptuvę, truputį aliejaus, barstome druska, pipirais.

Nuplėšiame nuo šonkaulių vidinės pusės plėvelę, pabarstome prieskoniais. Rūkome (mėsa į viršų) 110-130°C temperatūroje apie 1,5-2 valandas, su gabalėliu sviesto vyniojame į foliją, kepame (mėsa žemyn) tokioje pačioje temperatūroje apie 40-60 minučių. Išvyniojame, dedame ant grotelių, mėsa į viršų, pakeliame temperatūrą iki 150°C.

Naudojame antro aukšto groteles – šonkaulius perkeliame į antrąjį aukštą, kad būtų patogu glazūruoti, šalia sudedame čiabatą, po apačia – keptuvę su kukurūzas ir grybais. Jiems turėtų užtekti bendro laiko (apie 20 minučių) iki šonkaulių gaminimo pabaigos (jei ne, dar keletą minučių pakepkite, kai duoną ir mėsą jau ištrauksite iš kepsninės).

Čiabatą, vieną kartą apversdami, kepsime apie 15-20 minučių.

Šonkaulius glazūruojame maistiniu teptuku. Palaukiame apie 10 minučių, kol glazūra karamelizuosis ir tepame antrą sluoksnį. Dar 10 minučių – ir šonkauliai paruošti, taip pat ir čiabata.

urmas.net informacija