Seime skinasi kelią valdančiųjų siūlymas sušvelninti sąlygas įmonėms, siekiančioms gaminti alkoholį.
Seimo Ekonomikos komitetas pirmadienį pritarė Laisvės frakcijos ir konservatorių atstovų siūlymui, kad alkoholio gamintojai gali neturėti nuosavos kokybės tyrimų laboratorijos – užtektų sudaryti sutartis su kitais tyrėjais.
„Tai turės reikšmės naujoms įmonėms, norinčioms ateiti į rinką“, – komitete pirmadienį pristatydama Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas teigė Laisvės frakcijos atstovė Ieva Pakarklytė.
Šis palengvinimas galiotų ir stambiems, ir smulkiems gamintojams – licencijas siūloma išduoti visoms įmonėms, nepriklausomai nuo gamybos apimčių.
Pasak I. Pakarklytės, nekokybiškų produktų aptinkama labai mažai – 2017-2020 metais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba kasmet nustatė iki 2 proc. tokių gėrimų.
Dabar licencijos gaminti alkoholį išduodamos, kai įmonė turi savo laboratoriją arba neturi, bet gamina nedaug ir juos tiria kitose laboratorijose.
Anksčiau komitetas buvo pritaręs, kad neturintis nuosavos laboratorijos, o tyrimų paslaugas perkantis smulkusis verslas alaus ir sidro gamintų po 0,5 mln. litrų (arba po 5 tūkst. hektolitrų), o vyno, midaus bei kitokio alkoholio – po 10 tūkst. litrų. Valdantieji siūlė šiems gėrimams kartelę pakelti iki 0,1 mln. litrų (1 tūkst. hektolitrų), bet komitetas pritarė siūlymui iš viso neberiboti kiekių.
Dabar komiteto išvadą dar svarstys Seimas.
Anksčiau BNS kalbinti rinkos ekspertai įspėjo, kad tokie Seimo narių siekiai palengvinti verslui sąlygas didins alkoholio prieinamumą. Abejojama ir tuo, ar nesuprastės jo kokybė.
Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo tarybos pirmininkė, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian įsitikinusi, kad neturint savo laboratorijos patiems gamintojams kontroliuoti kokybę gali būti sunkiau.
Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentė Nijolė Goštautaitė Midttun sako, neteisinga gerinti sąlygas verslui, kurio produktai sukelia ligas, priklausomybę. Ji prognozuoja išaugsiantį alkoholio prieinamumas, nes augtų gamybos apimtys, daugėtų alkoholio gamintojų.
Verslo naujienų skyrius