Connect with us

Įmonės

Día de la Hispanidad – ispanų valstybės ir kalbos dieną paminėkime kartu su „Saulėtais skoniais“

kaunieciams.lt

Paskelbta

Spalio 12 dieną viso pasaulio ispanai mini nacionalinę šventę – Día de la Hispanidad – Ispanijos valstybės bei ispanų kalbos dieną, kuria kalba daugiau nei 400 milijonų žmonių visame pasaulyje! Ispanai yra temperamentingi ir patriotiški žmonės, kurie myli ir vertina savo šalį bei puoselėja jos kultūrą. Ispanijos istorija yra viena labiausiai žavinčių, o jos kultūra padėjo susiformuoti šiuolaikiniam pasauliui tokiam, koks jis yra dabar. Todėl šios šventės proga, „Saulėti skoniai“ krautuvėlės įkūrėja Ilona Sakavičienė skatina pajusti ispaniškąją dvasią bei pasidalina keletu itin gardžių ispaniškų receptų.

Geram maistui – negailima laiko

Kaip flamenko nėra tik šokis – veikiau tai yra muzikinis paprotys, kuriame daugiausiai dėmesio skiriama gitaros skambesiui, vokalui ir ritmui plojant rankomis, o tapos – ne maisto rūšis, o būdas jį valgyti, taip Ispanija – ne tik valstybė Europos pietvakariuose. Tai – koridų, muzikos ir nepamirštamo meno šalis. Vyno kraštas, kur vynas čia kartais pigesnis ir už vandenį, tačiau brangus kaip draugystė. Flamenko, bulių kautynės, siesta, Salvadoras Dali, Pablo Pikaso. Ir didžiulė aistra viskam – gyvenimui, šokiams, maistui.

Ispanai myli savo kraštą, didžiuojasi savo kilme. Ši aistra ir meilė tradicijoms atsispindi ir jų valgiuose. Maistas tapęs toks pats neatsiejamas nuo Ispanijos, kaip jos turtinga ir audringa istorija.  Kiekvienas Ispanijos regionas gali pasigirti išskirtiniais skoniais ir receptais. Šis etninis tautiškumas turi gilias šaknis, dauguma ispanų pirmiausia save tapatina su autonomine gyvenamąja sritimi ir tik po to – su tauta kaip visuma. Skirtingiems gaminimo būdams, ingredientams didelę įtaką turėjo ir klimatas, geografinė padėtis, tačiau ką beragautum – jūros gėrybes, alyvuogių aliejų, paelą, mėsos troškinius, kumpį, maistas yra dieviškas.

Ir kaip sakė Salvadoras Dali „Mano ūsai tikrai nepritrauks nuobodulio, nekels niūrių minčių apie pasaulinio masto katastrofas, neprimins tiršto rūko ir Wagnerio muzikos. Ne, niekuomet! Mano ūsai bus imperialistiniai superracionalūs ūsai, nukreipti į dangų, tarsi vertikalusis misticizmas, tarsi vertikalūs ispaniškieji sindikatai“, taip ir Ispanijoje niekuomet nebus nuobodu.

Nors ispaniškoji virtuvė turtinga spalvų bei įdomių skonių, jų visuomenė turi labai savitą gyvenimo būdą, jie yra linkę valgyti lėtai, neskubėdami, besimėgaudami kiekvienu kąsniu bei skirdami dėmesio aplinkiniams. Prie stalo ispanai niekada nenuobodžiaus. Jiems valgymas nėra tik viena iš pasisotinimo formų, šis procesas kur kas reikšmingesnis, tai tarsi bendravimo forma, kai užuot kažkur skubėjus, mėgaujamasi ne tik patiekalo skoniu, tačiau ir šalia esančių artimųjų draugija bei ilgais ir maloniais pokalbiais. Tai geriausiai Ispanijos kraštų kultūrą apibūdinantis bruožas. Maisto kultūra Ispanijoje – tarsi antra religija, geram maistui negailima laiko.

Ne tik skanu, bet ir labai naudinga sveikatai

„Ispanai puoselėja savo kultūrą ir virtuvę, o kokia gi Ispanijos virtuvė be midijų, sardinių, kalmarų ar tuno? Šie ingredientai yra neatskiriama Ispanijos virtuvės dalis, be jų neįsivaizduojami dauguma tradicinių ispaniškų patiekalų, o jų nauda sveikatai – tiesiog neįkainojama!“ – sako „Saulėti skoniai“ krautuvėlės įkūrėja Ilona Sakavičienė.

Išties, pažvelgę, kokių sveikatai naudingų sudedamųjų dalių savyje turi šios gėrybės, galime suprasti, kodėl pasaulyje taip sparčiai populiarėja ispaniškoji dieta.

Midijos – gamtinis antioksidantas, kurių sudėtyje yra vitaminų E, B ir D bei įvairių mikroelementų ir biologiškai aktyvių medžiagų. 100g midijų yra apie 70kcal, 20g baltymų, 3g riebalų ir 3g angliavandenių.

Sardinės – tai nedidelės jūrinės žuvelės, kurios gyvena Viduržiemio vandenyno pakrantėje. Įvairūs specialistai tvirtina, kad sardinės labai naudingas žmogui produktas. Mitybos specialistas ir rašytojas Jonny Bowdenas sardines vadina „sveiku konservuotu maistu“: „Jose daug omega-3 riebiųjų rūgščių, beveik nėra gyvsidabrio ir yra daug kalcio. Taip pat jose yra geležies, magnio, fosforo, kalio, cinko, vario ir mangano, bei pilnas B grupės vitaminų rinkinys“, – sako jis.

Kalmarai – tinkamas sveikos gyvensenos pasirinkimas, norint aprūpinti savo organizmą reikalingomis maistinėmis medžiagomis. Tai yra geras baltymų šaltinis – kalmaruose jų yra apie 18 proc., todėl tai yra lengvai virškinamas produktas. Kalmaruose gausu vitaminų ir mineralų, įskaitant kalcį, kalį, fosforą, varį, vitaminus B12 ir C. Šios būtinos maistinės medžiagos padeda užtikrinti kraujo ląstelių, kaulų ir imuninės sistemos veiklą bei sveikatą. Kalmaruose esantys antioksidantai padidina ląstelių, kurios gali užkirsti kelią vėžiui, efektyvumą.

Tunas – tuno mėsoje yra didelis procentas omega-3 riebalų rūgščių, kuris gerina širdies veiklą, sumažina cholesterolio kiekį arterijose. Tuno mėsoje esantis mineralas kalis sumažina kraujospūdį, o šio elemento derinys su omega-3 riebalais sukelia priešuždegiminį poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai. Imuninei sistemai padeda žuvies mėsoje esantys manganas, cinkas, vitaminas C ir selenas. Geležis ir vitaminas B stiprina kraujo ląsteles, gerina kraujotaką. Vitaminas D yra pagrindinis kaulų statybinis komponentas ir padeda mažinti streso lygį organizme.

Ar žinojote, kad ispanišką virtuvę galite išbandyti ir savo namuose?

Kadangi ispanų virtuvę sunku įsivaizduoti be įvairiai ruošiamų jūros gėrybių, „Saulėti skoniai“ vadovė skuba pasidalinti keletu patiekalų receptų iš Ispanijos, kurie tikrai jus sužavės:

Makaronai su tunu

nuotr.: Kasperina
vieta: sodyba “Ąžuolų giria”

Reikės:

  • Sraigtinių makaronų „Garofalo Fusilli“;
  • 240 g tuno (savo sultyse) „Palacio de Oriente“;
  • 1 šaukšto sviesto;
  • Pusės indelio grietinėlės (30% riebumo);
  • 150 g tarkuoto sūrio „Caciocavallo“;
  • Druskos, rukolos lapelių.

Išvirti makaronus pagal nurodytą trukmę ant pakuotės. Nupilti tuno skystį ir sumaišyti tuną su makaronais. Paruošti padažą – sviestą išlydyti ant keptuvės, užpilti grietinėlės ir 2-3 šaukštus vandens, kuriame virė makaronai. Į padažą įtarkuoti sūrio ir pasūdyti pagal skonį. Viską užpilti ant makaronų su tunu. Galima paskaninti rukolos lapeliais.

Keptos sardinės

nuotr.: Kasperina
vieta: sodyba “Ąžuolų giria”

Reikės:

  • 500 g mažųjų bulvių;
  • Ypač tyro ispaniško alyvuogių aliejaus „BeneOlive“;
  • Druskos ir pipirų;
  • Pusės citrinos sulčių;
  • Pusės citrinos, supjaustytos į skilteles;
  • Gražgarsčių salotų;
  • Žiupsnelio paprikos prieskonių;
  • 1 didelės skiltelės česnako;
  • 81 g sardinių „Sardinillas“ Palacio de Oriente.

Supjaustyti bulves per pusę, apšlakstyti alyvuogių aliejumi, druska ir sudėti į aliejumi pateptą kepimo skardą. Kepti 200° įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 min., kol suminkštės ir iškeps. Sumaišyti su šluotele citrinos sultis, 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, išspaustą česnaką, paprikos prieskonius, žiupsnelį druskos, ir užpilti šiuo padažu keptas bulves. Sardines nusausinti su popieriniu rankšluosčiu ir 3 min. iš visų pusių pakepti keptuvėje su alyvuogių aliejumi. Lėkštę serviruoti su bulvėmis, gražgarsčių salotomis, citrinos skiltelėmis ir keptomis sardinėmis.

Marinuotos midijos

nuotr.: Kasperina
vieta: sodyba “Ąžuolų giria”

Reikės:

  • 300 g midijų sūryme „Palacio de Oriente“;
  • 2 nedidelių čili paprikų;
  • 1 šaukštelio citrinos sulčių;
  • 2 skiltelių česnako;
  • Ypač tyro ispaniško alyvuogių aliejaus „BeneOlive“;
  • 75 ml vandens;
  • Baltojo balzamininio vyno acto užpilo „Oro Nobile“;
  • 1 šaukštelio cukraus;
  • Druskos ir juodųjų pipirų.

Supjaustyti plonais griežinėliais česnaką ir čili paprikas. Česnakus ir paprikas pakepti 2-3 minutes keptuvėje su alyvuogių aliejumi. Tuomet įdėti druskos, cukraus ir pipirų. Įpilti vandens, citrinos sulčių, vyno acto, viską sumaišyti. Kai marinatas užverda, sudėti midijas ir patroškinti viską dar 2-3 minutes, tuomet nuimti nuo ugnies. Atvėsusias midijas su marinatu sudėti į indą su dangčiu ir valgyti po 3-4 valandų.

Kalmarai su kuskusu

nuotr.: Kasperina
vieta: sodyba “Ąžuolų giria”

Reikės:

  • 300 g kuskuso;
  • 400 g kalmarų „calamares“ arba „Chipirones“ Palacio de Oriente;
  • 50 g chorizo dešros;
  • 2 skiltelių česnakų;
  • Baltojo balzaminio vyno acto užpilo „Beneoliva“;
  • 12 juodųjų alyvuogių „Sanmer“;
  • Ypač tyro ispaniško alyvuogių aliejaus „Summum“;
  • 1 šaukšto Karecko bityno medaus;
  • 1 citrinos;
  • Paprikos prieskonių.

Paruošti kuskusą – užpilti su druska sumaišytas kruopas verdančiu vandeniu, uždengti dangčiu ir palaukti, kol jos sugers vandenį ir išbrinks. Supjaustyti chorizo dešrą plonais griežinėliais ir pakepti keptuvėje su alyvuogių aliejumi. Įberti paprikos prieskonių ir kepti apie 5 min. Įdėti kalmarus, medų, actą, trintus česnakus ir supjaustytus alyvuoges. Maišyti, kol kalmarai lengvai apkeps. Kuskusą apšlakstyti citrinos sultimis, pagardinti prieskoniais ir supilti į lėkštę. Ant viršaus užpilti kalmarų mišinio.

Skanaus!

Ispanija – šalis, pakerinti ne tik savo grožiu ir kultūra, bet ir maistu, todėl jeigu ir jūs norite pajusti ispaniškąjį skonį, būtinai užsukite į „Saulėti skoniai“ krautuvėlę Kaune, T. Masiulio g. 16E ir išsirinkite produktus jūsų stalui.

Skaityti toliau
Advertisement

Įmonės

Kaune pradėjo veikti galingiausia mieste elektromobilių įkrovimo stotelė: bus galima įkrauti greičiau

kaunieciams.lt

Paskelbta

Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“, gruodžio pradžioje pradėjo veikti galingiausia mieste (75 kW) elektromobilių įkrovimo stotelė. Tai pirmasis tokio tipo greitojo automobilių pakrovimo taškas Lietuvoje.

 

Čia esanti Italijos gamintojo naujos kartos stotelė „Alpitronic Hypercharger“ įtraukta į tinklą „Ignitis ON“. Ateityje jos galingumą bus galima padidinti iki 150 kW ir čia vienu metu galės krautis du automobiliai. Daugelis kitų mieste ir šalyje esančių įkrovimo vietų šiuo metu neviršija 50 kW galingumo.

 

Elektromobilių entuziastas Dainius Jakas, jau išbandęs šią stotelę, sako, kad dabar dalies elektromobilių vairuotojai savo transporto priemones galės pakrauti kur kas greičiau.

„Pakrovimo greitis labai priklauso nuo kiekvieno elektromobilio modelio. Tačiau tie, kurie yra suprojektuoti atitinkamam galingumui, galės pasikrauti žymiai greičiau. Pavyzdžiui, „Hyundai Ioniq“ nuo 0 iki 80 proc. čia turėtų įsikrauti per maždaug 20 min“, – teigė elektromobilių žinovas, tinklalapio 100procentuelektrinis.lt autorius.

 

Bet kuriuo atveju laikas bekraunant automobilį vairuotojams neprailgs. Tuo metu galima apsilankyti čia pat esančiame moderniame maisto turguje, pasiimti maisto iš prekybos miestelyje veikiančių restoranų ir užkandinių arba užsukti į vieną kitą parduotuvę, kurių iš viso prekybos miestelyje yra daugiau kaip 2500.

 

Rūpindamasis elektromobilių įkrovimo infrastruktūra „Urmas“ prisideda prie aplinkos išsaugojimo ateities kartoms. Ši infrastruktūra bus plečiama ir ateinančiais metais.

„Reikšmingai augant elektromobilių skaičiui tiek Lietuvoje, tiek visoje Europoje svarbu turėti kuo platesnį įkrovimo stotelių tinklą. Pavyzdžiui, Europoje šių metų rugsėjį elektromobiliai jau sudarė 25 proc. visų naujų automobilių pardavimų. Lietuvoje šiemet buvo užregistruota net 140 proc. daugiau elektromobilių nei per tą patį laikotarpį pernai. Todėl mes taip pat prisidedame prie šios plėtros, skatindami alternatyvas vidaus degimo variklių naudojimui“, – sakė „Urmo“ marketingo vadovė Dovilė Lengvenienė.

 

Naujosios stotelės atidarymo proga iki gruodžio 10 d. automobilius joje bus galima įkrauti nemokamai.

Skaityti toliau

Įmonės

„Gėda Pelėda“ kūrėja Kristina Vasiljevaitė sugrįžta į savo kūrybos namus

kaunieciams.lt

Paskelbta

Gerbiami mados ir meno atstovai, su jaudinančiu įkvėpimu norime pasidalinti išskirtine medžiaga ir naujiena apie „Gėda Pelėda“ kūrėjos Kristinos Vasiljevaitės sugrįžimą į savo kūrybos namus.

Naujai, įkvepiančiai, giliomis vertybėmis ir subrandintais jausmais Kristina dalinasi savo laiške. Jis skirtas tiek Kristinai, tiek gerbėjams, kurie yra neatsiejama jos kūrybos dalis.

Bendraujant su Kristina ji užsiminė: „sėdėdama miesto kavinėje, pamačiusi moterį su „Pelėda“, stebiu ją, kitaip… Tam tikra prasme įsikūniju į ją, pajaučiu moterį kaip gamtos būtybę iki sielos gelmių. Pajuntu jos prigimtį, kuri mane įkvepia. Ir tada vėl kuriu!”

Nedidelė dalis menininkų drįsta sugrįžti prie to, ką jau sukūrė. Bet ji išdrįso. Ji sugrįžo, nes kuria toliau, daugiau, plačiau. „Gėda Pelėda“ kūryba pasipildo tapybos, brandžios moters, mamos, kūryba vyrams stipriomis natomis.

Atveriame Jums duris bendrauti ir kurti kartu

Dėl interviu, nuotraukų ir daugiau informacijos kreipkitės nurodytais kontaktais.

Viena tinkamiausių vietų susitikimui ar interviu – tai naujai įrengtos dirbtuvės Kauno senamiestyje. Jose telpa visas naujas „Gėda Pelėda“ etapas – rankinių pristatymo erdvė, gamybos, tapybos procesai ir, žinoma, mažosios Junos žaidimų laukas.

Jeigu Pelėda bus išskridus, mielai į skambučius atsakys jos mentorė Asta.

Mielai lauksime Jūsų, 

Skaityti toliau

Įmonės

Žinovas pataria: kaip išsirinkti geriausias grindis savo būstui

kaunieciams.lt

Paskelbta

Naujausios grindų dangų technologijos užtikrina, kad vonios kambaryje ir be šildomų grindų nereikėtų šalti kojų ant plytelių. Gyvenamajam būstui visai nebūtina pati aukščiausia grindų atsparumo klasė, o vandeniui atsparus laminatas toli gražu nereiškia, kad ant jo galima pilti vandenį. Tokiais ir kitais svarbiais patarimais dalijasi daug metų su grindimis dirbantis Šarūnas Bira.

Vinilinės grindys – ir vonioje

„Norėtųsi pradėti nuo naujovių, kurios Lietuvoje dar, galima sakyti, neprigijusios. Bet tikrai vertos dėmesio dėl savo kokybės ir teikiamo komforto. Amerikiečių gamintojai jau kelerius metus siūlo iš magnio oksido pagamintas kompozitines vinilines grindis. Jos atsparios ne tik dilimui, smūgiams bet ir vandeniui, o liečiant – šiltos kaip medis.

Todėl jos labai tinka vonios kambaryje, juolab, kad yra gaminamos ir plytelių formatu. Sudėjus tokias grindis jos nesiskirs nuo plytelių nei išvaizda, nei savybėmis. Tačiau kojoms nebus šalta net jei nėra grindų šildymo arba rytais, kai jis ką tik įjungtas ir grindys dar neįšilusios“, – pasakojo Š. Bira, Kauno prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusios parduotuvės „1000 grindų“ vadovas.

Žinoma, jas galima naudoti ir kitose patalpose. Šios grindys turi beveik 200 atspalvių ir gaminamos įvairiais formatais. Be jau minėtų plytelių formos – ir didelėmis bei mažesnėmis lentelėmis medžio imitacijos. Jos pagamintos taip kokybiškai, kad atrodo kaip tikros plytelės arba medinės grindys.

Labai svarbus privalumas, kad šitos dangos nereikia klijuoti taip, kaip klijuojamos klasikinės plytelės. Montuojamos „click“ būdu – lengvai ir paprastai ir svarbiausia – nebrangiai.

Šiltesnis, stabilesnis ir atsparus vandeniui

Dabar pirkėjai gali rinktis medines, laminuotas arba vinilines grindis. Populiariausias išlieka vadinamasis laminatas, bet šiuo metu jį sparčiai vejasi vinilinės dangos.

„Medis yra gražiausias, bet brangiausias ir mažiausiai praktiškas. Svarbiausia vinilinių grindų savybė – atsparumas vandeniui. Daugelis jų, ypač naujausios versijos, dar pasižymi ir šiltumu, matmenų stabilumu, atsparumu saulei.

Visos mūsų parduodamos laminuotos grindys turi specialius griovelius, kurie padeda paslėpti mikro defektus atsirandančius dėl šildymo, arba drėgmės pažeidimų. Laminuotas grindis daugelis renkasi dėl gerokai mažesnės kainos. Bet šios grindys irgi gali ilgai tarnauti, svarbiausia – neužlieti jų vandeniu“, – teigė Š. Bira.

Kur klysta pirkėjai?

Jis atkreipė dėmesį ir į klaidas, kurias dažniausiai daro grindis besirenkantys pirkėjai.

„Dabar jaučiame tokią tendenciją, kad žmonės gyvenamajam būstui renkasi 33 ar net 34 atsparumo klasę. Iš tiesų to daryti nėra jokio reikalo. Gyvenamajam būstui visiškai užtenka 32 atsparumo klasės, nes čia niekada nebus tokio judėjimo, tokios vaikščiojimo apkrovos, kaip viešose vietose“, – sakė pašnekovas.

Dar vienas dalykas, kurį svarbu žinoti – kad atsparumo klasė rodo tik atsparumą dilimui, bet ne smūgiams ar vandeniui. Tai reiškia, kad tiek 32, tiek 34 atsparumo klasės grindys gali būti vienodai pažeidžiamos vandens ar smūgių.

Pirkėjus dažnai klaidina ir formuluotė „vandeniui atsparus laminatas“. Tai nereiškia, kad tokios grindys yra visiškai atsparios vandeniui. Gamintojai duoda garantiją, kad lentelių sujungimo siūlė  24 valandas nepraleis vandens. Bet, jei jis pateks į atvirus šonus, lentelės išbrinks ir bus pažeistos.

Skirtumai naujame ir sename būste

Yra skirtumų, ką geriau rinktis keičiant grindis sename būste ir dedant jas naujame.

„Vinilams reikėtų lygesnio pagrindo. Todėl, jei jis dedamas vietoje senų grindų, pirmiausia reikia pasižiūrėti, prieš perkant, kokia ten situacija po „apačia“, ar bus galima tinkamai išlyginti. Tuo tarpu dedant laminatą gana daug nelygumų gali būti išlyginami paklotu, kuris laminatui gali būti žymiai storesnis nei vinilui. Kita vertus, vinilas yra plonesnis už laminatą. Ir kai kuriais atvejais tai labai svarbus privalumas, pavyzdžiui, kad tilptų po durimis“, – vardijo parduotuvės „1000 grindų“ atstovas.

Kokybė – iš gamyklų Vakaruose

Renkantis grindis taip pat reikėtų atkreipti dėmesį ir į gamintoją. Pasak Š. Biros, reikėtų rinktis JAV, Vokietijoje, Austrijoje esančių gamyklų produkciją.

„Pastebėjome, kad, pavyzdžiui, Lenkijoje pagamintos to paties prekės ženklo ir tos pačios klasės grindys netgi vizualiai skiriasi nuo pagamintų Vakarų Europos šalyse. Pastaruoju metu ypač daug pasitaiko prastesnės kokybės vinilų. Todėl mes perkame ne iš didmenininkų Lietuvoje, bet patys importuojame tiesiai iš gamintojų Vakarų Europoje. Kartu tai leidžia pasiūlyti pirkėjams ir geresnę kainą, nei kitose prekybos vietose“, – sakė pašnekovas.

Skaityti toliau

Gyvenimo būdas

Tv3 Laidos „Būk sveikas“ vedėja išbandė mėnesio lieknėjimo planą su maisto ruošiniais

Avatar

Paskelbta

image8-3544278b

Tikriausiai kiekviena moteris yra ne kartą išbandžiusi įvairiausias dietas. Ir dažnas atkreipė dėmesį, kad lieknėjime taip pat vyrauja mados. Dar visai neseniai pasaulis iš proto ėjo dėl keto mitybos, o dabar itin populiarus protarpinis badavimas.

Tačiau šiuolaikinėje visuomenėje, kurioje gyvenama nežmonišku tempu, kai nuolat skubama, neturima laiko maisto gamybai, o norima išlaikyti dailias kūno linijas ir gyventi sveikai, vis labiau populiarėja  maisto ruošiniai. Yra daugybė įmonių, siūlančių įvairius sveikuolių meniu: vieni paremti kalorijų skaičiumi, kiti – pagal individualų aktyvumą ar valgymo įpročius. Standartinius maisto ruošinių rinkinius dažniausiai sudaro 3 pagrindiniai patiekalai ir keli užkandžiai.

TV3 laidos “Būk sveikas” vedėja Gintarė Eimantaitė nusprendė mesti sau iššūkį ir mėnesį laiko maitintis “Cityrush food” kompanijos, veikiančios Vilniuje ir Kaune, ruošiniais. “Mano gyvenimas toks intensyvus, kad neatrandu kelių minučių puodeliui kavos su draugėmis, o apie stovėjimą prie viryklės aš net neturiu laiko pagalvoti. Tačiau maitintis kaip įmanoma sveikiau vis teik norisi”, – prisipažįsta Gintarė.

Prieš trejus metus moteris išbandė ir vegetarišką mitybą, tačiau ilgainiui suprato, kad jos organizmas negauna pakankamai mikroelementų ir mityba nėra pilnavertė. “Dažnai įprantame valgyti vienodus patiekalus, ar greičiau paruošiamą maistą vien todėl, kad tai paprasčiau. O esant vegetaru, mityba turi būti pilnavertė ir įvairi, tam, kad organizmas gautų pakankamai maisto medžiagų. Bet juk tada reiktų gyventi virtuvėje”! – sako Gintarė.

Ilgai nesvarsčiusi, laidų vedėja nusprendė išbandyti maisto ruošinius. Ji pasirinko 1800 kcal vegetarišką planą.

“Apsidžiaugiau, kad tai labai patogu – maistą atveža ir palieka prie durų, nėra tiesioginio kontakto su vežėju. Jau buvau nusiteikusi, kad maistas bus beskonis, be prieskonių, sausas. Bet anaiptol – jau pirmomis dienomis gavusi ruošinius supratau, kad laikytis šios mitybos bus skanus malonumas. Įdomesni prieskoniai, nauji skoniai… Vien dėl to rekomenduočiau išbandyti tokį meniu. Pavyzdžiui, pusryčiams – naminė granola su pistacijomis, pietums – kalmarų troškinys, o vakarienei – salotos su wakame ir krevetėmis. Man pačiai tikrai pritrūktų fantazijos pačiai pasigaminti tiek įvairaus maisto”, – įspūdžiais dalinasi Gintarė. Tiesa, ne visų svetainių siūlomi meniu yra tokie įvairūs, todėl mergina rekomendavo pasiskaityti atsiliepimus ir pažiūrėti savaitės meniu. “Mano pasirinktos kompanijos meniu kiekvieną savaitę skyrėsi, todėl neatsirado jokios rutinos. Ypač smagu iš vakaro paskaitinėti kokius ruošinius gausi”, – sako ji.

Ginatrės svoris pradėjo kristi jau pirmos savaitės gale ir nuo 64.1 kg nukrito iki 62.3 kg. Kitomis savaitėmis stabilizavosi ir liko 62 kg. “Tikriausiai didesnių pokyčių svoryje nebuvo todėl, kad prisidėjo sportas. Kaip žinome, raumenys sveria daugiau nei riebalai. Bet figūra tikrai tapo ryškesnė. Atsirado lengvumo jausmas. Matyt, įtakos turėjo miltiniai patiekalai, kurių ruošinių racione buvo itin mažai”, – džiaugiasi Gintarė.

Visiems, kuriems ne tik pritrūksta laiko maisto gamybai, bet ir idėjų, TV laidų vedėja Gintarė Eimantaitė maisto ruošinius rekomenduotų pabandyti vien todėl, kad pasisemtų įkvėpimo savo kasdieniam meniu. “Dažnai įprantame valgyti vienus produktus ir net neįvertiname, kad galim valgyti daug skaniau, įvairiau, ir tuo pačiu metu sveikiau”, – sako ji.

Skaityti toliau

Įmonės

DVJ Party kviečia į nemokamą praktinį seminarą „Sveika ir veikli moteris“

Spalio 25 d. nuo 14 iki 17 val. vyks nemokamas „Sveika ir veikli moteris“ seminaras, kurį ves Gedas Šlažys ir Janina Grigalė (sertifikuoti kuksando mokytojai).

kaunieciams.lt

Paskelbta

DVJparty, Sveika ir veikli moteris

Projektas „Sveika ir veikli moteris“ kviečia moteris ir merginas palaikyti sveiką bei aktyvų gyvenimo būdą, puoselėti savo fizinę bei psichinę būseną šokio ritmu!

Spalio 25 d. nuo 14 iki 17 val. vyks nemokamas „Sveika ir veikli moteris“ seminaras, kurį ves Gedas Šlažys ir Janina Grigalė (sertifikuoti kuksando mokytojai, kategorija H ir F). Kuksando atsirado Korėjoje beveik prieš dešimt tūkstančių metų. Atokiai kalnuose įsikūrę išminčiai ieškojo atsakymo, kas padėtų žmogui gyventi ilgai, sveikai ir laimingai. Taip buvo sukurtas šis darnus mokymas, kurį praktikuodamas žmogus atskleidžia visą savo įgimtą fizinį ir dvasinį potencialą.

Seminaras vyks – „Sportshouse“ sporto klube, adresu Savanorių pr. 276, Kaunas. Norintiems dalyvauti – būtina registracija telefonu +370 685 02503.

Sveika ir veikli moteris, DVJparty


Apie projektą „Sveika ir veikli moteris“

Sporto projektas prisidės prie bendruomeniškų ryšių kūrimo ir palaikymo tarp sporto klubų ir kitų šokių ar sporto kolektyvų. Padės įgyvendinti idėjas skatinančias bendruomenės suaugusių moterų ir senjorių užimtumą. Organizuoti išvykas bei kviestis kitus kolektyvus į svečius. Įvairių praktinių pristatymų ir vaizduojamųjų prezentacijų pagalba, skatins dalyvėms ugdyti įprotį rūpintis savo fizine ir psichine savijauta, pasitelkiant reguliaria mankšta ir šokio terapija. Sporto projekto lėšomis įsigijus užsiėmimams reikalingų priemonių, padės dalyvėms atskleisti ir ugdyti savo talentus. Įgyti pasitikėjimo savimi ir įsitraukti į visuomeninį gyvenimą, kad galėtų jaustis pilnaverčiu visuomenės piliečiu, gebančių prisitaikyti besikeičiančiame pasaulyje.

Sporto projektu prisidedama prie sporto kaip socialinės įtraukties skatinimo priemonės plėtojimo. Į šį projektą siekiama įtraukti kuo platesnį narių skaičių, senjorių, studenčių, ar kitokią socialinę atskirtį turinčių moterų, neišgalinčių mokėti paslaugų mokestį. Sporto projektu prisidedama prie sporto, kaip prevencinės priemonės kovoje su rasizmu, smurtu ir nepilnamečių išnaudojimu. Oriental termino reikšmė – artimieji rytai. Rytietišką tematiką atskleidžiant per muziką, judesius ir tradicijas leidžiama pažinti artimų ir tolimų rytų kultūrą, ir tuo skatinama ugdyti toleranciją įvairių kultūrų skirtumams.

Sporto projektas planuojamas vykdyti Kaune. Projekto veikla apima Lietuvos savivaldybes, kuriose yra itin mažas suaugusiųjų fizinio aktyvumo rodiklis. Liūdna pripažinti, kad sportas ir fizinė veikla – šokiai vis tik jaunų žmonių, galinčių pasiekti aukštus rezultatus, prerogatyva. Dirbantys asmenys, o juo labiau, jau nedirbantys, užsiimti fizine veikla neturi įpročio. Šiuo projektu vyresnio amžiaus moterys skatinamos judėti, ir užkrėsti pavyzdžiu ir kitas bendruomenes. Po Oriental fit dance pamokų nuotaika būna pakili, nes šokant nervų sistema gamina endorfinus – laimės hormonus.

Projektas finansuojamas valstybės Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ir Švietimo mainų paramos fondas.

Skaityti toliau

Įmonės

Šeimos užeiga Kaune didžiuojasi išskirtiniais savo gamybos cepelinais

kaunieciams.lt

Paskelbta

Urmas, Kolegos, Užeiga, Kavinė, Kaunas

Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusios užeigos „Kolegos“ vadovas Dainius Paulauskas sako, kad maitinimo versle įmanoma suderinti, jog maistas būtų patiekiamas ir greitai, ir kokybiškas. Užeiga ypač didžiuojasi pagal ypatingą receptą vietoje gaminamais itin gardžiais cepelinais, dėl kurių žmonės atvažiuoja iš tolimiausių miesto kampelių.

Įgyvendino svajonę

D. Paulauskas sako, kad turėti nuosavą užeigą buvo jo sena svajonė, kurią įgyvendinti pradėjo prieš 12 metų.

„Mano pagrindinis verslas – visai kitoje srityje. Bet pats labai mėgstu gaminti, taip pat visada turėjau norą ir turėti vietą, kur galėčiau žmonėms pasiūlyti skanaus kokybiško maisto. Kur būtų smagu užsukti ne tik pavalgyti, bet ir pabūti“, – pasakojo pašnekovas.

Prieš 12 metų „Kolegos“ duris atvėrė Ukmergėje, o 2018 m. – ir Kaune. Į šį užsiėmimą įsitraukė ir visa Dainiaus šeima. Jis pats čia būna beveik nuolatos ir prižiūri visus procesus. Dukra dirba administratore, pagelbėti užsuka ir žmona, o mokykloje dar besimokantis sūnus darbuojasi vasaros atostogų metu.

Iš viso užeigoje dirba beveik 35 žmonės.

„Man tai pirmiausia yra hobis. Nesivaikome pelno bet kokia kaina. Mums svarbiausia, kad žmogus galėtų greitai, skaniai ir nebrangiai pavalgyti. Visą maistą gaminame patys, nenaudojame jokių pusfabrikačių, o tam reikia daug darbo rankų. Kokybei skiriame labai didelį dėmesį – kas rytą ragaujame visus patiekalus. Ir, pripažinsiu, yra tekę kai ką gaminti iš naujo, nes kokybei nedarome jokių nuolaidų“, – sakė D. Paulauskas.

Urmas, Kolegos, Užeiga, Kavinė, Kaunas

Patiekalų įvairovė – kad išsirinktų kiekvienas

Savo garsiuosius cepelinus „Kolegos“ gamina patys kaskart, kai jie būna dienos meniu.

„Kai dar neturėjau savo maitinimo įstaigos, buvau gana nusivylęs kitur patiekiamais cepelinais, nes jie nebūdavo tokie kaip namuose. Konsultavomės su daugeliu gerų šeimininkių, sukūrėme savo receptą. Cepelinų nešaldome ir juo labiau neperkame pusgaminių iš kitur, kaip daro daugelis kitų maitinimo įstaigų. Gaminame ir verdame tik tai dienai, todėl jie labai skanūs, tikri, natūralūs ir taip vertinami žmonių“, – apie savo virtuvės pasididžiavimą pasakojo pašnekovas.

Kiti patiekalai kasdien kintančiame meniu taip pat ruošiami tokiu pačiu principu – viskas šviežia, jokių pusgaminių. Beje, meniu gana platus. Kasdien svečių laukia apie 20 skirtingų patiekalų – nuo jau minėtų cepelinų, kepsnių, kotletų iki  žuvies, blynų, troškinių ir ant žarijų keptos mėsos. Kasdien laukia ir pora dienos sriubos pasiūlymų.

„Idėja tokia, kad sau tinkamą patiekalą galėtų rasti kiekvienas. Ir tas, kuris mėgsta tradicinę virtuvę, ir tas kuris maitinasi vegetariškai ar veganiškai. Išrankesni klientai gali drąsiai važiuoti pas mus, nes tikrai žino, kad iš daugelio valgių tikrai ras kažką, kas tiks. Turime ir madingų patiekalų, pavyzdžiui, troškintus jaučio žandus arba japonišką jaučio uodegų troškinį. Pastarasis – tikrai restoraninis patiekalas, kurio pas mus galima paragauti už gerokai mažesnę kainą“, – užeigos privalumus dėstė jos savininkas.

Urmas, Kolegos, Užeiga, Kavinė, Kaunas

Maisto nereikia laukti

Dar vienas svarbus dalykas, kurį labai vertina „Kolegų“ lankytojai – laikas. Maisto čia nereikia laukti, nes pagaminti patiekalai yra laikomi šiltai marmituose, o klientai renkasi juos savitarnos principu. Tai leidžia pietaujantiems žmonėms nušauti du zuikius vienu šūviu: pavalgyti šilto kokybiško maisto ir sutaupyti pietų pertraukos laiko, kurį gali skirti sau.

Nors didžiausio lankytojų srauto užeiga sulaukia pietų metu, čia galima užsukti visą dieną – nuo 9 iki 18 val.

Urmas, Kolegos, Užeiga, Kavinė, Kaunas

Skaityti toliau
Verslasprieš 5 val

Cascada parduotuvėje perkant 10 veido kaukių gausi nuolaidą net 30%

Nepamiršk savo 10 draugių! Cascada parduotuvėje perkant 10 veido kaukių gausi nuolaidą net 30%. Nuolaida taikoma tos pačios vertės kaukėms....

Verslasprieš 5 val

Cascada 50% nuolaida antrai plaukų priežiūros priemonei

Cascada svajonių dovanos! 50% nuolaida antrai plaukų priežiūros priemonei. Nuolaida galioja ir vyriškoms plaukų priežiūros bei formavimo priemonėms. Nuolaida taikoma...

Verslasprieš 5 val

Visiems automatiniams Master Coffee aparatams -20%

Visiems automatiniams Master Coffee aparatams -20% nuolaida iki 2021.01.10

Verslasprieš 5 val

Visai Kiro produkcijai -20% nuolaida

Visai Kiro produkcijai -20% nuolaida iki 2021.01.10

Verslasprieš 6 val

Juodojo penktadienio nuolaidos iki -50%

Parduotuvėje BOHEMIA – JUODOJO PENKTADIENIO NUOLAIDOS iki -50% Prekybos miestelis Urmas, Rytinė galerija, 16 salė

Verslasprieš 6 val

„ŠVAROS PREKĖS“ KATALOGAS

Parduotuvėje „Švaros prekės“ gruodžio mėnesį nuolaidos daugeliui prekių. Parduotuvę „Švaros prekės“ rasite Rytinėje galerijoje, 14 salėje.

Greitos naujienosprieš 7 val

Programėle KoronaStopLT naudojasi vis daugiau žmonių

2020 12 02 Mobiliąją programėlę KoronaStopLT, sukurtą koronaviruso (COVID-19) plitimo prevencijai, Lietuvoje jau atsisiuntė beveik 130 tūkst. žmonių, t. y....

Greitos naujienosprieš 7 val

Siūloma privalomuoju sveikatos draudimu drausti ir pilnamečius užsienyje besimokančius mokinius

2020 12 02 Trečiadienį Vyriausybė pritarė Seimo narių parengtam Sveikatos draudimo įstatymo pakeitimo įstatymo projektui, kuriuo siūloma numatyti, kad apdraustaisiais...

Greitos naujienosprieš 7 val

Vyriausybė pritarė karantino sąlygų sugriežtinimui šalyje

2020 12 02 Atsižvelgiant į nepalankią koronaviruso (COVID-19) epidemiologinę situaciją Lietuvoje, Vyriausybės nutarimu bus įvestos griežtesnės karantino sąlygos – sumažintas...

Greitos naujienosprieš 7 val

Pigiau įsigijus asmens apsaugos priemonių, sutaupytos lėšos bus skirtos laboratoriniams tyrimams apmokėti

2020 12 02 Vyriausybė trečiadienio posėdyje pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymui perskirstyti SAM sutaupytas lėšas (1,1 mln. eurų), kurias...

Skaitomiausi