Saulėti skoniai, Día de la Hispanidad – ispanų valstybės ir kalbos dieną paminėkime kartu su „Saulėtais skoniais“, Kaunieciams.lt

Día de la Hispanidad – ispanų valstybės ir kalbos dieną paminėkime kartu su „Saulėtais skoniais“

0

Spalio 12 dieną viso pasaulio ispanai mini nacionalinę šventę – Día de la Hispanidad – Ispanijos valstybės bei ispanų kalbos dieną, kuria kalba daugiau nei 400 milijonų žmonių visame pasaulyje! Ispanai yra temperamentingi ir patriotiški žmonės, kurie myli ir vertina savo šalį bei puoselėja jos kultūrą. Ispanijos istorija yra viena labiausiai žavinčių, o jos kultūra padėjo susiformuoti šiuolaikiniam pasauliui tokiam, koks jis yra dabar. Todėl šios šventės proga, „Saulėti skoniai“ krautuvėlės įkūrėja Ilona Sakavičienė skatina pajusti ispaniškąją dvasią bei pasidalina keletu itin gardžių ispaniškų receptų.

Geram maistui – negailima laiko

Kaip flamenko nėra tik šokis – veikiau tai yra muzikinis paprotys, kuriame daugiausiai dėmesio skiriama gitaros skambesiui, vokalui ir ritmui plojant rankomis, o tapos – ne maisto rūšis, o būdas jį valgyti, taip Ispanija – ne tik valstybė Europos pietvakariuose. Tai – koridų, muzikos ir nepamirštamo meno šalis. Vyno kraštas, kur vynas čia kartais pigesnis ir už vandenį, tačiau brangus kaip draugystė. Flamenko, bulių kautynės, siesta, Salvadoras Dali, Pablo Pikaso. Ir didžiulė aistra viskam – gyvenimui, šokiams, maistui.

Ispanai myli savo kraštą, didžiuojasi savo kilme. Ši aistra ir meilė tradicijoms atsispindi ir jų valgiuose. Maistas tapęs toks pats neatsiejamas nuo Ispanijos, kaip jos turtinga ir audringa istorija.  Kiekvienas Ispanijos regionas gali pasigirti išskirtiniais skoniais ir receptais. Šis etninis tautiškumas turi gilias šaknis, dauguma ispanų pirmiausia save tapatina su autonomine gyvenamąja sritimi ir tik po to – su tauta kaip visuma. Skirtingiems gaminimo būdams, ingredientams didelę įtaką turėjo ir klimatas, geografinė padėtis, tačiau ką beragautum – jūros gėrybes, alyvuogių aliejų, paelą, mėsos troškinius, kumpį, maistas yra dieviškas.

Ir kaip sakė Salvadoras Dali „Mano ūsai tikrai nepritrauks nuobodulio, nekels niūrių minčių apie pasaulinio masto katastrofas, neprimins tiršto rūko ir Wagnerio muzikos. Ne, niekuomet! Mano ūsai bus imperialistiniai superracionalūs ūsai, nukreipti į dangų, tarsi vertikalusis misticizmas, tarsi vertikalūs ispaniškieji sindikatai“, taip ir Ispanijoje niekuomet nebus nuobodu.

Nors ispaniškoji virtuvė turtinga spalvų bei įdomių skonių, jų visuomenė turi labai savitą gyvenimo būdą, jie yra linkę valgyti lėtai, neskubėdami, besimėgaudami kiekvienu kąsniu bei skirdami dėmesio aplinkiniams. Prie stalo ispanai niekada nenuobodžiaus. Jiems valgymas nėra tik viena iš pasisotinimo formų, šis procesas kur kas reikšmingesnis, tai tarsi bendravimo forma, kai užuot kažkur skubėjus, mėgaujamasi ne tik patiekalo skoniu, tačiau ir šalia esančių artimųjų draugija bei ilgais ir maloniais pokalbiais. Tai geriausiai Ispanijos kraštų kultūrą apibūdinantis bruožas. Maisto kultūra Ispanijoje – tarsi antra religija, geram maistui negailima laiko.

Ne tik skanu, bet ir labai naudinga sveikatai

„Ispanai puoselėja savo kultūrą ir virtuvę, o kokia gi Ispanijos virtuvė be midijų, sardinių, kalmarų ar tuno? Šie ingredientai yra neatskiriama Ispanijos virtuvės dalis, be jų neįsivaizduojami dauguma tradicinių ispaniškų patiekalų, o jų nauda sveikatai – tiesiog neįkainojama!“ – sako „Saulėti skoniai“ krautuvėlės įkūrėja Ilona Sakavičienė.

Išties, pažvelgę, kokių sveikatai naudingų sudedamųjų dalių savyje turi šios gėrybės, galime suprasti, kodėl pasaulyje taip sparčiai populiarėja ispaniškoji dieta.

Midijos – gamtinis antioksidantas, kurių sudėtyje yra vitaminų E, B ir D bei įvairių mikroelementų ir biologiškai aktyvių medžiagų. 100g midijų yra apie 70kcal, 20g baltymų, 3g riebalų ir 3g angliavandenių.

Sardinės – tai nedidelės jūrinės žuvelės, kurios gyvena Viduržiemio vandenyno pakrantėje. Įvairūs specialistai tvirtina, kad sardinės labai naudingas žmogui produktas. Mitybos specialistas ir rašytojas Jonny Bowdenas sardines vadina „sveiku konservuotu maistu“: „Jose daug omega-3 riebiųjų rūgščių, beveik nėra gyvsidabrio ir yra daug kalcio. Taip pat jose yra geležies, magnio, fosforo, kalio, cinko, vario ir mangano, bei pilnas B grupės vitaminų rinkinys“, – sako jis.

Kalmarai – tinkamas sveikos gyvensenos pasirinkimas, norint aprūpinti savo organizmą reikalingomis maistinėmis medžiagomis. Tai yra geras baltymų šaltinis – kalmaruose jų yra apie 18 proc., todėl tai yra lengvai virškinamas produktas. Kalmaruose gausu vitaminų ir mineralų, įskaitant kalcį, kalį, fosforą, varį, vitaminus B12 ir C. Šios būtinos maistinės medžiagos padeda užtikrinti kraujo ląstelių, kaulų ir imuninės sistemos veiklą bei sveikatą. Kalmaruose esantys antioksidantai padidina ląstelių, kurios gali užkirsti kelią vėžiui, efektyvumą.

Tunas – tuno mėsoje yra didelis procentas omega-3 riebalų rūgščių, kuris gerina širdies veiklą, sumažina cholesterolio kiekį arterijose. Tuno mėsoje esantis mineralas kalis sumažina kraujospūdį, o šio elemento derinys su omega-3 riebalais sukelia priešuždegiminį poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai. Imuninei sistemai padeda žuvies mėsoje esantys manganas, cinkas, vitaminas C ir selenas. Geležis ir vitaminas B stiprina kraujo ląsteles, gerina kraujotaką. Vitaminas D yra pagrindinis kaulų statybinis komponentas ir padeda mažinti streso lygį organizme.

Ar žinojote, kad ispanišką virtuvę galite išbandyti ir savo namuose?

Kadangi ispanų virtuvę sunku įsivaizduoti be įvairiai ruošiamų jūros gėrybių, „Saulėti skoniai“ vadovė skuba pasidalinti keletu patiekalų receptų iš Ispanijos, kurie tikrai jus sužavės:

Makaronai su tunu

Saulėti skoniai, Día de la Hispanidad – ispanų valstybės ir kalbos dieną paminėkime kartu su „Saulėtais skoniais“, Kaunieciams.lt

nuotr.: Kasperina
vieta: sodyba „Ąžuolų giria“

Reikės:

  • Sraigtinių makaronų „Garofalo Fusilli“;
  • 240 g tuno (savo sultyse) „Palacio de Oriente“;
  • 1 šaukšto sviesto;
  • Pusės indelio grietinėlės (30% riebumo);
  • 150 g tarkuoto sūrio „Caciocavallo“;
  • Druskos, rukolos lapelių.

Išvirti makaronus pagal nurodytą trukmę ant pakuotės. Nupilti tuno skystį ir sumaišyti tuną su makaronais. Paruošti padažą – sviestą išlydyti ant keptuvės, užpilti grietinėlės ir 2-3 šaukštus vandens, kuriame virė makaronai. Į padažą įtarkuoti sūrio ir pasūdyti pagal skonį. Viską užpilti ant makaronų su tunu. Galima paskaninti rukolos lapeliais.

Keptos sardinės

Saulėti skoniai, Día de la Hispanidad – ispanų valstybės ir kalbos dieną paminėkime kartu su „Saulėtais skoniais“, Kaunieciams.lt

nuotr.: Kasperina
vieta: sodyba „Ąžuolų giria“

Reikės:

  • 500 g mažųjų bulvių;
  • Ypač tyro ispaniško alyvuogių aliejaus „BeneOlive“;
  • Druskos ir pipirų;
  • Pusės citrinos sulčių;
  • Pusės citrinos, supjaustytos į skilteles;
  • Gražgarsčių salotų;
  • Žiupsnelio paprikos prieskonių;
  • 1 didelės skiltelės česnako;
  • 81 g sardinių „Sardinillas“ Palacio de Oriente.

Supjaustyti bulves per pusę, apšlakstyti alyvuogių aliejumi, druska ir sudėti į aliejumi pateptą kepimo skardą. Kepti 200° įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 min., kol suminkštės ir iškeps. Sumaišyti su šluotele citrinos sultis, 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, išspaustą česnaką, paprikos prieskonius, žiupsnelį druskos, ir užpilti šiuo padažu keptas bulves. Sardines nusausinti su popieriniu rankšluosčiu ir 3 min. iš visų pusių pakepti keptuvėje su alyvuogių aliejumi. Lėkštę serviruoti su bulvėmis, gražgarsčių salotomis, citrinos skiltelėmis ir keptomis sardinėmis.

Marinuotos midijos

Saulėti skoniai, Día de la Hispanidad – ispanų valstybės ir kalbos dieną paminėkime kartu su „Saulėtais skoniais“, Kaunieciams.lt

nuotr.: Kasperina
vieta: sodyba „Ąžuolų giria“

Reikės:

  • 300 g midijų sūryme „Palacio de Oriente“;
  • 2 nedidelių čili paprikų;
  • 1 šaukštelio citrinos sulčių;
  • 2 skiltelių česnako;
  • Ypač tyro ispaniško alyvuogių aliejaus „BeneOlive“;
  • 75 ml vandens;
  • Baltojo balzamininio vyno acto užpilo „Oro Nobile“;
  • 1 šaukštelio cukraus;
  • Druskos ir juodųjų pipirų.

Supjaustyti plonais griežinėliais česnaką ir čili paprikas. Česnakus ir paprikas pakepti 2-3 minutes keptuvėje su alyvuogių aliejumi. Tuomet įdėti druskos, cukraus ir pipirų. Įpilti vandens, citrinos sulčių, vyno acto, viską sumaišyti. Kai marinatas užverda, sudėti midijas ir patroškinti viską dar 2-3 minutes, tuomet nuimti nuo ugnies. Atvėsusias midijas su marinatu sudėti į indą su dangčiu ir valgyti po 3-4 valandų.

Kalmarai su kuskusu

Saulėti skoniai, Día de la Hispanidad – ispanų valstybės ir kalbos dieną paminėkime kartu su „Saulėtais skoniais“, Kaunieciams.lt

nuotr.: Kasperina
vieta: sodyba „Ąžuolų giria“

Reikės:

  • 300 g kuskuso;
  • 400 g kalmarų „calamares“ arba „Chipirones“ Palacio de Oriente;
  • 50 g chorizo dešros;
  • 2 skiltelių česnakų;
  • Baltojo balzaminio vyno acto užpilo „Beneoliva“;
  • 12 juodųjų alyvuogių „Sanmer“;
  • Ypač tyro ispaniško alyvuogių aliejaus „Summum“;
  • 1 šaukšto Karecko bityno medaus;
  • 1 citrinos;
  • Paprikos prieskonių.

Paruošti kuskusą – užpilti su druska sumaišytas kruopas verdančiu vandeniu, uždengti dangčiu ir palaukti, kol jos sugers vandenį ir išbrinks. Supjaustyti chorizo dešrą plonais griežinėliais ir pakepti keptuvėje su alyvuogių aliejumi. Įberti paprikos prieskonių ir kepti apie 5 min. Įdėti kalmarus, medų, actą, trintus česnakus ir supjaustytus alyvuoges. Maišyti, kol kalmarai lengvai apkeps. Kuskusą apšlakstyti citrinos sultimis, pagardinti prieskoniais ir supilti į lėkštę. Ant viršaus užpilti kalmarų mišinio.

Skanaus!

Ispanija – šalis, pakerinti ne tik savo grožiu ir kultūra, bet ir maistu, todėl jeigu ir jūs norite pajusti ispaniškąjį skonį, būtinai užsukite į „Saulėti skoniai“ krautuvėlę Kaune, T. Masiulio g. 16E ir išsirinkite produktus jūsų stalui.

Kokia Jūsų nuomonė šia tema?

avatar
  Prenumeruoti naujus komentarus  
Informuoti apie