Naujienos

Dažniausios klaidos ruošiant populiariausią pasaulio gėrimą

0

Amerikiečių režisierius David Lynch yra pasakęs: „Net prastos kavos puodelis yra geriau nei jokios kavos“. Tikriausiai daugelis kavos snobų ir mylėtojų su tuo nesutiktų, tačiau aišku viena – be šio gėrimo daugelis žmonių neprabunda ryte, neįsivaizduoja pietų pertraukos ar pasimatymo, kavą geriame, kai trūksta energijos, kai norime sušilti žvarbų rytą ar tiesiog negalime atsispirti savo mėgstamiausiai kavos rūšiai, kurios skonio ir aromato dar niekas nepralenkė.

Vis dėlto kokias klaidas kartais daro net ir užkietėję kavos mėgėjai? Prastą kavą galėsite pamiršite pasikonsultavę su CoffeeLoft specialistais, kurie padės atrasti nepriekaištingus skonius ir kavos paruošimo technikas.
Per smulkiai sumaltos pupelės

Pirmoji klaida, dėl kurios kavos skonis gali būti ne visai toks, kokio tikėtasi – per smulkiai sumaltos pupelės. Kai kurie žmonės yra įsitikinę, kad pupeles reikia sumalti kuo smulkiau, vos ne iki smėlio konsistencijos, tačiau tai netiesa. Viskas priklauso nuo būdo, kurį pasirenkate ruošti kavai. Rupiai sumaltos pupelės tiks šaltai, „French Press“ kavinuke ruošiamai kavai. Vidutinis rupumas bus idealus „Chemex“ tipo kavai. Na, o smulkiai sumaltos pupelės padės atskleisti „Espresso“, „Moka“ ir turkiškos kavos subtilybes.

Nei per daug, nei per mažai

Išsiaiškinus, kaip turėtų būti sumaltos pupelės, reikia nepamiršti, kad jų kiekis taip pat labai svarbus galutiniam kavos skoniui. Nors sakoma, kad kavos virimas yra menas, reikėtų pridėti ir šiek tiek mokslo bei skaičiavimų. Žinoma, pupelių kiekis priklauso nuo norimo išvirti kavos kiekio. Įprastam puodeliui (200 ml) reikėtų maždaug vieno šaukšto kavos. Jeigu siekiate visiško tikslumo, geriau matuoti gramais. Europos kavos asociacija (SCAE) rekomenduoja naudoti 60 gramų 1 litrui kavos. Vadinasi, puodeliui užtektų 12 gramų kavos.

Neteisingas kavos pupelių laikymas

Kauniečių pamėgta „Kolegų“ užeiga dabar vilioja ir gardžiais grilio patiekalais

Gali atrodyti, kad šaldytuvas visus maisto produktus padeda išlaikyti šviežius, bet ši taisyklė tikrai negalioja kavai. Skrudintose pupelėse yra daug mažų skylučių, kurios sugeria kitų šaldytuve esančių maisto produktų kvapą ir drėgmę, todėl geriausia jas laikyti kambario temperatūroje, orui nepralaidžiame indelyje. Beje, jokie indai nepadės kavos pupelėms, jeigu jos bus nešviežios. Siekdami geriausio skonio, naudokite pupeles, kurios buvo skrudintos per paskutines tris savaites. Taip pat rekomenduojama nesirinkti iš anksto sumaltų pupelių – nors su jomis gaminti kavą daug greičiau ir paprasčiau, šviežumą pupelės pradeda prarasti iš karto po sumalimo.
Vanduo – daug reikšmingesnis, nei gali atrodyti

Tikriausiai daug žmonių, virdamiesi kavą namuose, naudoja vandenį iš krano. Vandens pasirinkimas iš pirmo žvilgsnio atrodo kaip smulkmena, palyginus su kavos pupelėmis, bet iš tiesų tai labai svarbus puikios kavos paruošimo proceso elementas. Nustebtumėte, koks skonio skirtumas atsiranda, kai kavai naudojamas filtruotas vanduo arba šaltinio vanduo iš buteliukų. Taip yra todėl, kad tokiame vandenyje mažiau mineralų, jis ne toks rūgštus. Vandens temperatūra taip pat labai svarbi – dažnai kavai naudojamas vanduo būna per šaltas. Ideali temperatūra, kai vanduo iš pupelių išgauna intensyviausią skonį ir aromatą – nuo 90 iki 96 laipsnių.

Tinkami puodeliai padeda išlaikyti gėrimą karštą

Nuolat skundžiatės per greit atšalusia kava? Gali būti, kad darote dar vieną itin dažną klaidą. Trapūs ir subtilūs porcelianiniai puodeliai niekada neišlaikys jūsų kavos karštos ir garuojančios. Kad ir kokia skani ji būtų, kambario temperatūros kavos gerti tikrai nesinori. Geriausia rinktis storų sienelių keramikinius puodelius, taip gėrimas vės daug lėčiau. Taip pat labai svarbu iš anksto pašildyti puodelį. Geriausias būdas tai padaryti – įpilti į puodelį karšto vandens prieš pat jam užverdant, taip kava išliks karšta dar ilgiau.

Nebijokite kartumo

Jeigu kavą visada geriate su daug pieno ir cukraus, tai gali būti ženklas, kad naudojate prastas pupeles ar renkatės netinkamą kavos ruošimo būdą. Žinoma, ne veltui egzistuoja latė, šokoladinė kava, kapučinas ir kitos saldesnės kavos, bet per daug priedų gali jūsų kavą ir sugadinti. Tokie priedai kaip cukrus ir pienas turėtų būti naudojami paryškinti skonį, o ne jį užgožti. Leiskite kavai būti kava! Dažnai žmonės bijo kavos kartumo ir sako, kad kava jiems per stipri, neskani ir t.t. Iš tiesų tas įkyrus kartumas jaučiamas tik prastai paruoštose kavose. Išbandę šviežiai maltą ir profesionaliai paruoštą kavą nustebsite, kad to kartumo, kuri norėdavote paslėpti su pienu ir cukrumi, nebėra.

Paprasti žingsniai link skanesnės kavos

Nors kavą būtų galima laikyti vienu iš populiariausių pasaulio gėrimų, turintį senas tradicijas, daugybę subtilybių ir paruošimo būdų, dažnai tikrai sunku nepasimesti tarp tokios daugybės nurodymų ir rekomendacijų. Kava – kasdienis mūsų gyvenimo ritualas, todėl norisi ją ruošti kokybiškai ir tinkamai. Čia į pagalbą gali ateiti CoffeeLoft specialistai, kurių patarimai ir konsultacijos tikrai padės išsirinkti jūsų skoniui tinkamiausias pupeles, supažindins su įvairiomis paruošimo technikomis. Į CoffeeLoft komandą drąsiai gali kreipti ir tikri kavos mylėtojai, ir žmonės, kurie dar tik pradeda pažintį su šiuo įdomiu gėrimu.

 

 

Jums gali patikti

Dagiau iš temos: Naujienos