Slaptas ingredientas, kuris greitai paruošiamus makaronus pavers tikru itališku delikatesu

Italija – šalis žinoma dėl savo turtingos istorijos, kultūrinio paveldo bei nepaprastai gardaus maisto. Vienas iš daugybės italų virtuvės patiekalų, tapusio tikrų tikriausiu šalies pasididžiavimu, tai burnoje tirpstantys makaronai (kurių jie turi apie 350 rūšių!) su visą pasaulį sužavėjusiais padažais. Tradicinis padažų skonis nejučia perkelia į siauras Italijos miesto gatveles persmelktas  miesto centre augančių apelsinmedžių ir citrinmedžių kvapo bei į kultūros židinį kartu jungiantį tikėjimą, meną ir tradiciją. Tačiau modernus pasaulis diktuoja savo madas bei spartesnį kasdieninio gyvenimo tempą, dėl to kartais pritrūksta laiko gurmaniškiems patiekalams. Tad siūlome alternatyvą, kuomet norisi greitai ir skaniai paįvairinti tradicinį patiekalą, rekomenduojame vietoje paprastų makaronų (pastos), naudoti greitai paruošiamus makaronus, o visą dėmesį sutelkti į padažą. Pateikiame tris populiarus padažų receptus, kuriuos vėstančiais rudens vakarais galėsite nesudėtingai pasigaminti namuose.

Bolonė padažas, kurio Italijoje nerasite

Šis populiarus bei neįtikėtinai gardaus skonio padažas siekia net laikus prieš Kristų ir stebėtina, bet anksčiau padažas buvo laikomas kaip atskiras patiekalas. Taip! Tai buvo paprasčiausias mėsos troškinys. O Italijoje vartydami restorano meniu šio patiekalo – spageti su bolone padažu – nerasite, nes jis vadinasi visiškai kitaip – tagliatelle al ragù

Tradicinis padažo receptas, kuriam reikės:

100-120 g bekono
1 vidutinis svogūnas, smulkiai supjaustytas
1 saliero stiebas, smulkiai supjaustytas
1 didelė morka, smulkiai supjaustyta
4 skiltelės česnako, susmulkintos
4 šaukštai sviesto arba margarino
3 šaukštai alyvų aliejaus
800-900 g maltos mėsos (kiaulienos su jautiena)
250-300 g jautienos sultinio
1 puodelis sauso balto vyno
750-800 g konservuotų pomidorų be odelių
prieskoniai: 1 šaukštelis druskos, 1/2 šaukštelio juodųjų pipirų,
1-1,5 šaukštelio susmulkinto šalavijo, 1 šaukštelis raudonėlio, 1/2 šaukštelio raudonųjų pipirų gabaliukų, 1/4 šaukštelio muskato
1 puodelis pieno

4 „Kauno Grūdų“ greitai paruošiamų makaronų su vištiena pakeliuose

 

PARUOŠIMO BŪDAS:

  1. Didelėje keptuvėje arba puode įkaitinkite sviestą ir alyvų aliejų iki sviestas pradės putoti. Sudėkite svogūną, salierą, morką, česnaką ir bekoną. Kepkite iki svogūnai taps permatomi (apie 8-10 minučių).
  2. Išimkite bekoną ir nupjaukite riebalus. Susmulkinkite neriebias bekono dalis ir grąžinkite į puodą.
  3. Sudėkite maltą mėsą ir kepkite iki mėsa praras raudoną spalvą. Padidinkite ugnį ir supilkite vyną bei sultinį. Virkite padažą iki vynas ir sultinys beveik visas išgaruos.
  4. Sumažinkite ugnį iki mažos ir sudėkite raudonėlį, druską, pipirus, šalaviją, raudonųjų pipirų gabaliukus ir muskatą. Palikite troškintis apie 20 minučių.
  5. Sudėkite susmulkintus pomidorus ir padidinę ugnį, užvirkite. Kai tik mišinys užvirs, sumažinkite ugnį iki mimimalios. Leiskite padažui troškintis (labai lėtai) dalinai uždengę nuo 2 iki 4 valandų (kuo ilgiau, tuo geriau), retkarčiais pamaišydami, kad neprisviltų.
  6. Greitai paruošiamus makaronus užpilti verdančiu vandeniu ir palikti išbrinkti.
  7. Likus 5-10 minučių iki patiekimo, supilkite pieną į padažą. Pateikite su greitai paruošiamais makaronais.

 

Pesto padažas, kuriam daugiau nei 200 metų

Itališkas žodis „pestare“ verčiamas kaip „mindyti, minkyti, trinti“, nuo to ir kilęs pavadinimas pesto. Klasikinis pesto padažo receptas gyvuoja daugiau nei 200 metų! Šis padažas gali varijuoti ir būti tiek raudonas, tiek žalias – priklausomai nuo ingredientų. Tačiau populiariausias ir tikrasis – žaliasis pesto genovese, kilęs iš Genujos miesto.

Tradicinis padažo receptas, kuriam reikės:

200g šviežių bazilikų

100g kedro riešutų

2-3 česnako skiltelės

150g ypač tyro alyvuogių aliejaus

150g tarkuoto parmezano

Druskos

4 „Kauno Grūdų“ greitai paruošiamų makaronų su vištiena pakeliuose

GAMINIMO BŪDAS

  1. Pirmiausia, švelniai paskrudiname kedro riešutus sausoje keptuvėje.
  2. Bazilikus perplauname ir paliekame, kad nudžiūtų.
  3. Nuskintus lapelius sudedame į elektrinę trintuvę, pasūdome šaukšteliu druskos, supilame pusę nurodyto aliejaus ir sutriname.
  4. Supilame likusį aliejų, sudedame riešutus ir tris ketvirčius nurodyto kiekio parmezano sūrio. Triname, kol masė įgaus vienalytę kreminę konsistenciją. Jei per tiršta, įpilame šlakelį vandens.
  5. Keptuvėje įkaitiname šaukštą alyvuogių aliejaus ir kelias sekundes jame apskrudiname česnaką ir sudedame į trinamą masę ir įmaišome.
  6. Užpilkite verdančiu vandeniu greitai paruošiamus makaronus ir palikite išbrinkti.
  7. Padažą patiekti su greitai paruošiamais makaronais.

Carbonara – vargingųjų pagardas, kuris šiai dienai populiarus visur

Pasta Carbonara receptas pirmą kartą pristatytas 1940 metais Romoje. Šis padažas buvo laikytas vargingai gyvenančių žmonių pagardas, nes turėto tik 3 ingredientus, kuriuos galima buvo dažniausiai aptikti kiekvieno italo namuose, tai – kiaušiniai, bekonas ir sūris.

Tradicinis padažo receptas, kuriam reikės:

200 g rūkytos šoninės,

200 ml grietinėlės,

1 svogūno,

2 skiltelių česnako,

šviežiai maltų juodųjų pipirų.

4 „Kauno Grūdų“ greitai paruošiamų makaronų su vištiena pakeliuose

GAMINIMO BŪDAS:

  1. Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką. Pakepinkite keptuvėje, kol suminkštės.
  2. Tuomet supjaustykite mažais gabaliukais šoninę ir suverskite į keptuvę.
  3. Kepinkite ant vidutinės ugnies maždaug 10 minučių.
  4. Supilkite grietinėlę, patroškinkite dar porą minučių.
  5. Užpilkite verdančiu vandeniu greitai paruošiamus makaronus ir palikite išbrinkti.
  6. Į lėkštę įdėkite makaronus ir užpilkite padažu.

Taigi, kas galėtų pavadinti itališką virtuvę nuobodžia? Išties, tiek daug sodrių skonių bei istorijos gali sutilpti viename patiekale, tiksliau trijuose skirtinguose padažuose! Pagardinkite greitai paruošiamus makaronus vienu iš šių pagardų ir nustebinkite savo draugus bei artimuosius tradiciniu patiekalu kitaip.

Komentarai

Komentarai